Vecka 34
Jag är sent ute igen med veckans uppdatering. Känns på något vis som att jag ofta är tröttare mot slutet av veckan, och då bara inte har energi att gå in här och skriva. Hoppas ni står ut med att vänta i alla fal. Nå men här kommer nu dnna veckans information, ska se om jag är bättre ute i tid med följande.
Twinsen brukar nu väga upp till 2,3kg ich vara ca 32cm från huvud till rumpa och 44-46cm från topp tilltå. Nu är småttingarna så mogna att om förlossningen startar försöker inte förlossningspersonalen skjuta upp födseln. De flesta barn som föds efter vecka 34 klarar nämligen sin andning bra och klarar sig utan kuvös. Men de är fortfarande ömtåliga och behöver oftast hjälp att hålla värmen och få i sig näring. Många barn ligger nu med huvudet nedåt. Ibland kan en del barn fixera huvudet i denna vecka, det vill säga lägga sig tillrätta i bäckenöppningen. Ungefär 3-4% av alla barn lägger sig med stjärten eller benen ned mot bäckenöppningen s.k. sätesbjudning/fotbjudning. Då är det möjligt att en läkare försöker få fostret att vända sig rätt i livmodern, men det sker först i vecka 37 och kallas yttre vändning. Läkaren försöker då genom försiktig massage av buken förmå barnet att göra en kullerbytta i magen. Detta sker i regel på sjukhus under övervakning av mor och barn. När det gäller tvillingar kanske bara ett av barnen lägger sig med huvudet mot bäckenöppningen, medan syskonet lägger sig intill.
Småttingarna lyssnar till mammans hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. Inte konstigt att en del barn sedan har svårt att ligga själva i vaggan eller spjälsängen. De vill vara nära mamma och lyssna till de här ljuden! Tvillingarna kan även skilja på ljus och mörker. Om solen skulle lysa på magen kommer de att bada i ett rött sken. Naglarna på de pyttesmå fingertopparna är vassa. Nu kan tvillingarna själva bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar. Tvillingarnas rörelser blir större och långsammare då de inte längre ryms att flytta runt i fostervattnet.
Förutom att gråta så kan nu tvillingarna göra allt som en nyfödd 40 veckors baby kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livmodern, men tvillingarna kan fortfarande sparka och röra sig. De sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att babysarna drömmer livfullt inne i livmodern. Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.
Livmoderns mått, för dem som väntar ett barn, är från blygdbenet till toppen ca 32 till 34 cm. Livmodern befinner sig nu således 15 cm ovanför naveln. Viktökningen ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att man behöver gå på toaletten ofta. Livmodern har blivit ca 500 gånger större än den var innan graviditeten!
Det är vanligt att känna av förvärkar. De känns mer obehagliga än smärtsamma. De kan hålla i sig i ca 30 sekunder och innebär att livmodern tränar sig inför förlossningen. En del kan kännas svagare, andra kraftigare. En del känner man inte av alls, men man kan känna med handen utanpå magen att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. En förvärk börjar från toppen av livmodern och sprider sig neråt. De kommer regelbundet och ökar i intensitet och varar längre än sammandragningar. Är man omföderska brukar förvärkarna vara kraftigare än med första barnet, säkert känner man även av dem lite oftare. Naveln kan stå utåt och en hormonrand kan synas mellan naveln och blygdbenet. Den bleknar efter förlossningen och brukar försvinna helt efter ett tag. Det är typiskt att barnet/barnen ligger och trycker mot mammans lungor och det kan göra att man känner sig andfådd eller har en obehaglig känsla under revbenen.
Slidväggarna blir tjockare under graviditeten. Flytningarna kan bli allt mer rikliga. I slutet av graviditeten kan det vara svårt att skilja på vanliga flytningar och svagt sipprande fostervatten. Man bör prata med sin barnmorska om man känner sig osäker.
Det är vanligt att händer och fötter svullnar, detta beror på att vätska samlas i kroppen. Mängden blod har utökata med 50 % under graviditetens två första tredjedelar men från vecka 34 håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen. Omkring denna vecka är moderkakan fullmogen och därefter börjar den åldras.
Många kvinnor drabbas av trög mage i slutet av graviditeten. Dels beror det på att man inte är lika rörlig längre, dels trycker livmodern på tarmarna. Om man äter järntabletter kan även det också bidra till att man blir förstoppad.
Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som man eventuellr upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.
Jag, vecka 34:
Som ni kanske anar så ligger jag fortfarande på Kvinnokliniken. Mitt tillstånd har förbättrats något då blodtrycket nu sjunkit. Än finns det spår av protein i urinet och varannan dag får jagsamla urin i 24h i sträck, för att mära så att proteinnivån inte stiger för högt. Idag har jag varit på ultraljud. Tappen har hållits oförändrad och ligger således fortfarande på 7mm. Twinsen var aktiva, och båda hade nu vuxit till sig rejält. Tvilling A ligger nu uppskattningsvis på 2047g och tvilling B på 2168g, så nu har åter en milstolpe uppnåts! Än vill läkarn dock hålla mig kvar hör, och det känns tryggt och bra. Imorgon är det pter dags för urin-och blodorov, sedan får vi se vad som sker efter det..