Tösen - vilsen i vardagen

En blogg som handlar om min vardag, om de tankar och idéer jag har om omvärlden som jag kanske inte alltid kan, eller vill yttra högt.

Vecka 34

Publicerad 2014-08-20 19:04:32 i Min graviditet,

Jag är sent ute igen med veckans uppdatering. Känns på något vis som att jag ofta är tröttare mot slutet av veckan, och då bara inte har energi att gå in här och skriva. Hoppas ni står ut med att vänta i alla fal. Nå men här kommer nu dnna veckans information, ska se om jag är bättre ute i tid med följande.

Babysarna, vecka 34:

Twinsen brukar nu väga upp till 2,3kg ich vara ca 32cm från huvud till rumpa och 44-46cm från topp tilltå. Nu är småttingarna så mogna att om förlossningen startar försöker inte förlossningspersonalen skjuta upp födseln. De flesta barn som föds efter vecka 34 klarar nämligen sin andning bra och klarar sig utan kuvös. Men de är fortfarande ömtåliga och behöver oftast hjälp att hålla värmen och få i sig näring. Många barn ligger nu med huvudet nedåt. Ibland kan en del barn fixera huvudet i denna vecka, det vill säga lägga sig tillrätta i bäckenöppningen. Ungefär 3-4% av alla barn lägger sig med stjärten eller benen ned mot bäckenöppningen s.k. sätesbjudning/fotbjudning. Då är det möjligt att en läkare försöker få fostret att vända sig rätt i livmodern, men det sker först i vecka 37 och kallas yttre vändning. Läkaren försöker då genom försiktig massage av buken förmå barnet att göra en kullerbytta i magen. Detta sker i regel på sjukhus under övervakning av mor och barn. När det gäller tvillingar kanske bara ett av barnen lägger sig med huvudet mot bäckenöppningen, medan syskonet lägger sig intill. 

Småttingarna lyssnar till mammans hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. Inte konstigt att en del barn sedan har svårt att ligga själva i vaggan eller spjälsängen. De vill vara nära mamma och lyssna till de här ljuden! Tvillingarna kan även skilja på ljus och mörker. Om solen skulle lysa på magen kommer de att bada i ett rött sken. Naglarna på de pyttesmå fingertopparna är vassa. Nu kan tvillingarna själva bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar. Tvillingarnas rörelser blir större och långsammare då de inte längre ryms att flytta runt i fostervattnet. 

Nervsystemets alla organ är utvecklade men fininställs och mognar ytterligare nu. Även alla inre organ helt färdiga och klara inför förlossningen. Småttingarnas lungor behöver dock ännu lite mer tid för att klara av omställningen från vatten till luft. Pupillerna kan vidgas och dra ihop sig och ansiktet är mer slätt än rynkigt. Huden är mindre skrynklig och mera rosa på grund av inlagrat underhudsfett. Småttingarna kan också svettas. Tvillingarna reagerar olika på olika personers röster, det rekommenderas att man pratar och sjunger för dem, de kommer antagligen att känna igen mamnans favoritsånger efter födseln!

Förutom att gråta så kan nu tvillingarna göra allt som en nyfödd 40 veckors baby kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livmodern, men tvillingarna kan fortfarande sparka och röra sig. De sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att babysarna drömmer livfullt inne i livmodern. Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.


Jag i vecka 34:


Kroppen, vecka 34:

Livmoderns mått, för dem som väntar ett barn, är från blygdbenet till toppen ca 32 till 34 cm. Livmodern befinner sig nu således 15 cm ovanför naveln. Viktökningen ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att man behöver gå på toaletten ofta. Livmodern har blivit ca 500 gånger större än den var innan graviditeten!

Det är vanligt att känna av förvärkar. De känns mer obehagliga än smärtsamma. De kan hålla i sig i ca 30 sekunder och innebär att livmodern tränar sig inför förlossningen. En del kan kännas svagare, andra kraftigare. En del känner man inte av alls, men man kan känna med handen utanpå magen att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. En förvärk börjar från toppen av livmodern och sprider sig neråt. De kommer regelbundet och ökar i intensitet och varar längre än sammandragningar. Är man omföderska brukar förvärkarna vara kraftigare än med första barnet, säkert känner man även av dem lite oftare. Naveln kan stå utåt och en hormonrand kan synas mellan naveln och blygdbenet. Den bleknar efter förlossningen och brukar försvinna helt efter ett tag. Det är typiskt att barnet/barnen ligger och trycker mot mammans lungor och det kan göra att man känner sig andfådd eller har en obehaglig känsla under revbenen. 

Slidväggarna blir tjockare under graviditeten. Flytningarna kan bli allt mer rikliga. I slutet av graviditeten kan det vara svårt att skilja på vanliga flytningar och svagt sipprande fostervatten. Man bör prata med sin barnmorska om man känner sig osäker.

Det är vanligt att händer och fötter svullnar, detta beror på att vätska samlas i kroppen. Mängden blod har utökata med 50 % under graviditetens två första tredjedelar men från vecka 34 håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen. Omkring denna vecka är moderkakan fullmogen och därefter börjar den åldras. 

Många kvinnor drabbas av trög mage i slutet av graviditeten. Dels beror det på att man inte är lika rörlig längre, dels trycker livmodern på tarmarna. Om man äter järntabletter kan även det också bidra till att man blir förstoppad. 

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som man eventuellr upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.


Jag, vecka 34:

Som ni kanske anar så ligger jag fortfarande på Kvinnokliniken. Mitt tillstånd har förbättrats något då blodtrycket nu sjunkit. Än finns det spår av protein i urinet och varannan dag får jagsamla urin i 24h i sträck, för att mära så att proteinnivån inte stiger för högt. Idag har jag varit på ultraljud. Tappen har hållits oförändrad och ligger således fortfarande på 7mm. Twinsen var aktiva, och båda hade nu vuxit till sig rejält. Tvilling A ligger nu uppskattningsvis på 2047g och tvilling B på 2168g, så nu har åter en milstolpe uppnåts! Än vill läkarn dock hålla mig kvar hör, och det känns tryggt och bra. Imorgon är det pter dags för urin-och blodorov, sedan får vi se vad som sker efter det..

Vecka 33

Publicerad 2014-08-12 08:13:25 i Min graviditet,

Jag börjar äntligen må lite bättre, så tänkte att det var dags att uppdatera kring graviditetsvecka 33, trots att jag snart går in i v34.. Förra torsdagen då jag gick in i v33 mådde jag inte särskilt bra, och på fredagen efter TUL blev jag skickad till Kvinnokliniken för observation. Men mer om det längre ner, här kommer nu information om v33:

Babysarna, vecka 33:

Twinsen är nu ca 30cm från hjässa till stuss, och i sin helhet ungefär 45cm långa. I detta skede av graviditeten uppskattas babysarna väga 2-2,2kg, men tvillingar kan ofta vara något mindre än detta. Om de skulle födas nu skulle de antagligen under ett par veckors tid behöva lite andningshjälp, extra värme och hjälp att få i sig tillräckligt med näring för att må bra. Det finns fortfarande gott om fostervatten. Vattnet gör att småttingarna kan röra sig fritt, även om det sakta mak börjar bli lite trångt, och att livmodern inte trycker direkt mot dem. Rörelserna i magen känns nu mer som rullningar än sparkar då det inte finns lika mycket svängrum längre. Äntligen slipper du de där hårda träffarna mot revbenen. Nu ökar inte mängden fostervatten längre utan ligger kvar på den här nivån fram till födseln. Fostervattnet har ingen färg men är lite grumligt och har en doft som påminner lite om hav och tång. Eftersom dets inte längre finns så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, ställer småttingarna småningom slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att de vänder sig med huvudet neråt. Tre-fyra procent förblir dock kvar i sätesställning. 

Tvillingarna uppfattar ljus och mörker, natt och dag. Om småttingarna kan fokusera blicken redan i livmodern är forskare inte helt eniga om. Några hävdar att de lär sig fokusera först under första till andra levnadsmånaden. Den här veckan växer hjärnan mycket snabbt och småttingarnas huvud ökar ca 9,5mm. När man mätt aktiviteten i hjärnan har det visat sig att det händer saker även när småttingarna sover. Kanske drömmer de redan. Nu kan tvillingarna skapa röda blodkroppar och underhudsfettet lagras. Deras hud börjar således ändra färg från röd till rosa. 


Jag i vecka 33:


Kroppen, vecka 33:

Magmåttet som barnmorskan kontrollerar varierar något beroende på barnets storlek, fostervattenmängden och hur barnet ligger i livmodern. Huvudsaken är att magen växer. Föt dem som väntar ett barn, ligger magmåttet (symfus-fundus) nu vanligtvis på 29-34 centimeter. 

Om det är frågan om första barnet, så kanske babyn nu lägger sig tillrätta med huvudet nedåt inför förlossningen. För omföderskor kan det, däremot, ibland dröja ytterligare några veckor. När babyn väl lagt sig tillrätta så brukar det bli lättare att andas och har man haft magbesvär bör även det lätta nu. Däremot ökar trycket nedåt och symtom som stickande känslor i bäckenet kan uppträda. 
Babysarnas aktivitetsnivå påverkas av hur mycket eller på vilka tider mamman äter, kroppsställningen och ljud från yttervärlden. Det kan vara bra att ha en avslappnande stund varje dag, där man känner efter hur barnet rör sig. Ungefär sex rörelser per timme kan man förvänta sig, men inte under hela dygnets alla timmar. 

Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. En del kan dock inte vara aktiva på grund av olika besvär – för att inte gå upp för mycket i vikt kan man kompensera bristen på motion med att inte äta mer än vanligt. Graviditeten gör att man behöver ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras ungefär av ett mellanmål. Ju tyngre mamman blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Man bör därför gärna ligga med benen högt en stund och använda stödstrumpor hela dagen. 

Jag, vecka 33: 

Som jag redan nämnde tidigare, så mådde jag inte så bra då jag bytte graviditetsvecka. Jag hade inte sovit ordentligt på flera nätter, och hade mycket och obehagliga sammandragningar konstant. Och detta trots att jag åt 10mg Nifangin tre gånger per dygn. På fredagen var det sedan dags för TUL och då förklarade jag för barnmorskan och läkaren hur jag mådde. Eftersom ultraljudet även visade på att tappen ytterligare förkortats något sedan senaste besök, så valde de att skriva en remiss till Kvinnokliniken. Sp då var det bara att ringa min sambo och infomera honom om detta och därefter ta raxi till Helsingors. Här konstaterades det sedan att tappen var ca 1,3cm lång (eller kanske snarare kort) och att om man tryckte på magen så förkortades den ytterligare till endast 1cm. Tvillingarna verkade dock må br! Och uppskattades väga ca 1700g var.

Så sedan fredagen har jag då legat inne på avdelningen. Ctg (dvs hjärtkurvan) har gjorts två gånger per dag, för att se att twinsen mår bra. De första tre dagarna var jag beordrad total vila, fick såkedes endast atiga upp för att gå på toaletten eller och ta en snabb dusch. Numera får jag gå till matsalen och äta. Jag har fått både Nifangin och Litalgin mlt sammansdragninfarna. Nifanginet slutade de dock att ge på söndagen, och Litalginet har jag endast fått vid upprepade sammandragningar. Sammandragningarna har klart lugnat ner sig, men än kommer de om jag rör på mig lite mer. I skrivande stund ligger jag och väntar på besked om läkaren kommer att undersöka mig idag eller inte, därefter tas ställning till om jag ska fortsätta vara inlagd eller om jag blir hemskickad. Själv känner jag mig lite kluven i ärendet. Visst är det skönare att ligga hemma, men samtidigt könns det tryggare att vara hör, ifall att förlossningen plötsligt skulle sätta igång..

Försenad uppdatering..

Publicerad 2014-08-09 05:31:28 i Min graviditet,

Ber om ursäkt för att vecka 33-uppdateringen dröjer. Mådde såpass dåligt på torsdagen att jag helt enkelt inte orkade, och igår blev jag inlagd på kvinnokliniken pga förkortad livmodertapp, ökade sammandragningar och för att jag mått så dåligt de senaste dagarna.. Är fortfarande rätt trött, så inlägget blir aningen kort, men ska försöka uppdatera mera lite senare!

Förbereder mig inför förlossningen

Publicerad 2014-08-04 16:45:55 i Min graviditet,

Eftersom våra twins egentligen kan komma när som helst, då tyckte jag det var dags att blrja förbereda inför förlossningen. Tvillingarnas rum är färdiginredda, och vi har införskaffat allt (förutom blöjor) färdigt. Jag har även läst lite om förlossning, men tyckte det var väldigt lite information om detta i de broschyrer vi fått från rådgivningen. Därför beställde jag hem Gudrun Abscals "Att föda" och "Att möta förlossningssmärtan". Förhoppningvis är de bra och ger en bättre inblick i hur en förlossning går till, och vad jag själv kanske skulle önska få ut av min förlossning.



Läget tillfälligt stabilt..

Publicerad 2014-08-04 16:21:41 i Min graviditet,

Så har jag varit på 9e eller 10e ultraljudsundersökningen denna graviditet. Var öppen för ett finger utifrån, hade ca 1,5cm kvar av tappen o hade öppnat mig ca 2,5cm inifrån. Men i jämförelse med senaste koll så hade det således inte skett så stora förändringar, så läkarna avgjorde att jag inte behöver läggas in. Däremot fick jag första av två kortisonsprutor, för att påskynda utvecklingen av lungona hos tvillingarna, ifall att de skulle födas för tidigt. Jag fick även en ny tid för kontroll redan i fredag. Då antar jag att det görs en ny viktuppskattning.

Det som läkaren också märkte idag var att tvillingarna igen bytt plats, så att A blivit B och vice versa. Turligt nog ligger även nuvarand A med huvudet ner, så en vaginal födsel anses fortfarande möjligt. B ligger däremot på tvären, med huvudet något uppåt, om jag förstod rätt, och läkaren avläste ul rätt. Förstod att de hade lite svårt att skilja twinsen åt då de nöstan ligger "på" varandra ;)

Så imorgon ska jag till rådgivningen kl 9, och kl 15 ska jag till skuhuset och få min ansra kortisonspruta.. Så sysslolös är jag ju inte trots att jag är sjukskriven ;)

Tung natt..

Publicerad 2014-08-02 10:00:38 i Min graviditet,

Föregående natt var verkligen jobbig.. Vaknade kvart före 1 för att gå på toan, efter det kunde jag inte somna om förrän efter 5!! Att ligga helt stilla i 4h var ju också omöjligt, vilket innebar att varenda gång jag vände eller vred på mig (och hur många gånger gör man inte det då man har svårt att sova?!) så fick jag sammandragningar. Gjorde mig inte precis mer avslappnad..:( Fick till sist ta en Nifangin-tablett, den tredje inom ett dygn, och således ordinerad maxdos. 

Börjar oroa mig för att jag kanske på riktigt kommer att bli inlagd på kvinnokliniken i månda..:/ Längtar ju såå efter mina små, men vill inte att de ska få en så tuff start på livet, jag är ju trots allt bara i v32 än. Hur mycket jag än önskar att graviditeten vore över, så hoppas jag ju att de för vara kvar i magen ännu 2v till. Skulle gärna se att de båda kommer över 2kg innan de föds..

För att inte tala om risken att någon av dem kanske inte skulle klara sig (gråter av bara tanken...). Visst är jag ur den synvinkeln i bra veckor så att säga, men det är ju ingen garanti..

Åh, hoppas så att allt visar sig vara ok i månda!

Vecka 32

Publicerad 2014-08-01 13:12:15 i Min graviditet,

Igår gick jag in i vecka 32 med tvillingarna. Det har varit en händelserik vecka ur en synvinkel, samtidigt som det egentligen inte hänt något ur en annan.. Vill påminna tidigare läsare och upplysa eventuella nya läsare om att informationen som jag lägger upp här vecka efter vecka, rätt så långt är plockad från olika gravidsidor på nätet. Somliga delar är direkt kopierade, andra är delvis modifierade för att få en mer flytande text. Sidor som jag bl.a. plockat information är gravid.se, blimamma.se, 1177.se m.fl. I slutet av inlägget brukar jag dock alltid lägga upp en personlig uppdatering om hur löget ser ut för just mig och mina tvillingar.

Babysarna, vecka 32:
Tvillingarna uppskattas nu vara ca 29cm från hjässa till stuss och något mellan 37 och 46cm från topp till tå. Vikten i den här veckan brukar ligga mellan 1,5 till 2kg. Den här veckan anses vara en milstolpe i småttingarnas utveckling då lungorna får förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av en "surfaktant" som hindrar att lungblåsorna faller ihop om de av någon anledning skulle förlösas och bli tvungna att andas utanför livmodern. Ju längre barnet kan stanna i livmodern, desto bättre kommer det dock att fungera efter födseln.
Skulle de födas nu kan de klara sig i kuvös. Kuvös behövs bland annat för att underhudsfettet ännu inte är utvecklat. 

Nu fungerar tvillingarnas fem sinnen och de kan också vrida på huvudet. Öronen är nästan helt färdigutvecklade, både de yttre och inre delarna, och småttingarna kan höra mammans röst som de också kan känna igen efter förlossningen, tillsammans med andra vanliga ljud. Alla inre organ fortsätter att mogna, tånaglarna är färdiga och huvudhåret fortsätter att växa. Tvillingarna sover ca 90-95% av tiden - men under de vakna perioderna tränar de på att öppna och stänga sina ögon. Andningslektioner pågår hela tiden för att stärka lungorna och få dem att mogna. Relativt ny forskning visar att andningsövningarna även stimulerar lungorna att tillverka ett ytaktivt medel, som behövs för att lungorna skall utvecklas på rätt sätt. Tvillingarna fortsätter även bilda underhudsfett och hudfärgen är mer rosa än röd vid det här laget (för "vita" bebisar). Naglarna är så långa att de kan råka riva sig med dem innuti livmodern. Nu tränar tvillingarna öven aktivt på att svälja och kissar cirka en halv liter om dagen. Fostervattnet byts ut var tredje timme. Det svalda fostervattnet lagras som mekonium, babysarnas första avföring, som kommer ut under de första timmarna efter födseln.

De sparkar mamman känt tidigare är nu mer som knuffar eftersom småttingarna börjar bli för stora för att röra sig fritt i fostervattnet. Mängden fostervatten i mammans livmoder – ungefär en liter – gör att det är ganska lätt för babysarna att vända sig upp och ner. Under de närmaste åtta veckorna kommer vätskan dock att minska allt eftersom småttingarna växer. De flesta bebisar lägger sig i denna vecka i huvudändläge, d.v.s. med huvudet nedåt. I bästa fall stannar de kvar i detta läge ända fram till förlossningen. Men det kan hända att de ändrar läge flera gånger innan de föds. 

Vid det här laget känner mamman säkert igen sitt/sina barns vanor och rutiner. Hon vet när det brukar vara aktivt, när det rör sig som mest och hon känner igen rörelsemönstret. Hon vet förmodligen också när de/t har sina sömnperioder. Mot slutet av graviditeten är det viktigt att notera förändringar i dessa rutiner och om man märker att barnets vanor ändras påtagligt kan det vara klokt att ringa sin barnmorska och diskutera med henne. Nu är det även vanligt att småttingarna hickar och mamman kan ofta känna det. Hickan är inget problem, tvärtom eftersom det hjälper småttingarna att träna på sin andning. När babyn hickar drar diafragman ihop sig och det ökar också lungkapaciteten.

Jag i vecka 32:


Kroppen, vecka 32:
Den övre delen av livmodern, på de som väntar en, är nu ungefär 11-12cm ovanför navlen och vikten har vanligtvis ökat med mellan 9 och 12 kg. Det är vanligt att man nu ökar i vikt, snabbare än i något annat skede av graviditeten. Viktökningen utgörs främst av moderkakan, blodvolym, livmoder, bröst, underhudsfett, vatten och fostervatten, förutom själva bebisen förstås. De som väntar tvillingar har vid denna tid en lika stor livmoder som en kvinna med ett färdiggånget barn.

Då ligament och muskler i korsryggen börjar mjukna och slappna av inför förlossningen så kan det hända att man börjar få ryggvärk. Det finns inte mycket man kan göra för att förhindra detta förutom att försöka göra det så bekvämt som möjligt för sig.

Magen tar mycket plats och dina lungor, din urinblåsa och magsäck har det trångt därinne. Det är inte ovanligt att man drabbas av trög mage eller förstoppning under senare delen av graviditeten. Orsakerna kan vara flera, bland annat hormonet progesteron som hämmar tarmrörelserna, att man inte kan röra sig lika mycket som vanligt eller att livmodern trycker på tarmarna. En annan bidragande orsak till trög mage är järntabletter som många tar under sin graviditet. Det är också vanligt att få halsbränna under de sista veckorna eftersom livmodern inte lämnar mycket plats kvar för magen och dess innehåll som då kan pressas upp i matstrupen. Det kan hjälpa att äta mindre måltider fast oftare.

Även under graviditeten kan man drabbas av vanliga åkommor som förkylning, feber och huvudvärk. Eftersom graviditeten innebär en något ökat belastning för kroppen kan man bli lite mer påverkad av exempelvis en förkylning. Då är det viktigt att vila, äta och dricka ordentligt och låta kroppen kurera sig.

Om man får kraftig huvudvärk som inte ger med sig, ögonflimmer, smärta i övre delen av magen samt svullnar upp mycket bör man kontakta sin barnmorska eller förlossningen för kontroll av blodtrycket. En del kvinnor kan nämligen få havandeskapsförgiftning som kan ges dessa symtom.

Kroppen börjar förbereda sig för förlossning och många kvinnor får vid denna tid sammandragningar, eller förvärkar som man brukar säga, som mensvärk ungefär. Förvärkarna börjar ofta långt tidigare i graviditeten, men går då inte att känna. De som har fött barn tidigare kan känna förvärkar så tidigt som före vecka 20. Det kan också läcka mjölk ur brösten. Till skillnad från riktiga födslovärkar så är förvärkarna så gott som smärtfria. Förvärkar är ofta oregelbundna och de kan upphöra om man rör sig eller byter kroppsställning. Födslovärkar försvinner inte, de är inte smärtfria (!) och de blir bara starkare i intensitet. Om man är osäker på vilken slags värkar man har – och särskilt om man har fött för tidigt innan – så bör man kontakta sjukvården.


Jag, vecka 32: 

Veckan började lite oroligt då tvillingarna var väldigt lugna på måndagen. Trots att jag drack kallt, åt söt isglass och buffade på magen, gjorde de inte mycket väsen av sig. Fick endast några enstaka buffar som gensvar. Mot kvällen vaknade de dock till lite mer, för att återgå till sina vanliga rörelsemönster ordentligt först på tisdag eftermiddag. På onsdagen var jag på TUL igen, och fick då både goda och dåliga nyheter. Tvillingarna mådde fint, var riktigt livliga och hade växt till sig bra. Eftersom de var så livliga hade läkaren svårt att göra viktuppskattningen. Tvilling A uppskattades dock väga 1677g och tvilling B 1522g, vilket jag tyckte lät riktigt bra! De mindre bra nyheterna var dock att min livmodertapp förkortats igen, denna gång rätt märkbart. Från föregående mätning på 2,5cm så var det bästa måttet läkaren nu lyckades åstadkomma 1,47cm. Jag fick således order om att ta det ännu lugnare, och att ta Nifangin upp till 3x per dag så fort jag känner av flere sammandragningar. Läkaren instruerade mig även att genast vara i kontakt med sjukhuset eller förlossningen om sammandragningarna inte avtar efter 3 tabletter Nifangin. Hon uppmanade mig även att åka in med ambulans till förlossningnen (eventuellt via sjukhuset) om vattnet skulle gå. Risken för att vattnet skulle gå ansågs även högre då jag öppnat mig mer inifrån och As fosterhinna buktar ner något. En ny kontroll bokades in redan nu inkommande måndag, och läkaren upplyste mig att om tappen ytterligare förkortats kommer jag troligtvis att få kortisonspruta, för att påskynda tvillingarnas lungmognad i förebyggande syfte, samt bli inlagd på Kvinnokliniken. Trots att jag gärna skulle vilja slippa vara gravid längre, så hoppas jag nog för tvillingarnas skull att de hålls inne ännu åtminstone 2-3 veckor.. Just nu kan jag dock i te göra så mycket annat än ta det lugnt, och sedan vänta och se vad som syns på måndagens kontroll..


Om

Min profilbild

Tösen

Jag är en tjej som passerat 25 års ålder (nyligen dock!) och som nu valt att sluta räkna åren. Jag älskar äventyr och försöker ofta vara spontan, inom rimliga gränser. Till mina hobbyn hör matlagning, bakning, fotografering samt träning. Jag grubblar mycket kring min vardag, vad som hänt och vad som kommer att hända, och vill gärna dela mina tankar anonymt.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela