Tösen - vilsen i vardagen

En blogg som handlar om min vardag, om de tankar och idéer jag har om omvärlden som jag kanske inte alltid kan, eller vill yttra högt.

Vecka 19

Publicerad 2014-05-01 20:42:03 i Min graviditet,

Nu har 18 fulla veckor av graviditetsveckan passerat och jag går in i vecka 19. Det känns otroligt att så många veckor redan passerat, samtidigt som det känns som om jag varit gravid en evighet! 

Här är vad som händer inkommande vecka:
 
Babysarna, vecka 19:

Nu växer inte småttingarna lika snabbt längre och kroppsproportionerna liknar nu mer en nyfödds. Babysarna är 13-15cm långa mellan hjässa och stuss, ca 22cm från topp till tå, och väger snäppet under 300g styck. Bakom anlagen för mjölktänderna bildas nu även anlagen för de permanenta tänderna som småttingarna kommer att få senare i barndomen. De nervceller i hjärnan som har med smak, känsel, lukt, syn och hörsel att göra blir mer specialiserade och skapar mer komplexa förbindelser. Babysarna vänjer sina smaklökar genom att svälja fostervatten. Och de kan redan känna skillnad på smaker: man har sett att foster sväljer mer av fostervattnet om det är lite sötare, och lite mindre om det är surare. Babysarnas hörsel utvecklas mellan vecka 15 och 20. Även om livet i livmodern är rätt tyst så är det inte ljudlöst och det kan småttingarna nu få glädje av. De hör mammas blod strömma och det hör hennes hjärtslag. De hör även när mammas tarmar bubblar och när hon nyser, hostar, rapar eller skrattar.  De blir på ett tidigt stadium medvetet om mammas röst. Fosterfett bildas genom att talg från babysarnas talgkörtlar blandar sig med hudceller. Fosterfettet skapar en vattentät barriär som hindrar babysarnas hud från att bli uppblött i fostervattnet. Fosterfettet är tjockt och täcker hela kroppen på tvillingarna. Huden över hela kroppen har även fått små tunna hårstrån, som kommer att falla av innan tvillingarna är fullgångna. Hårstråna har också till uppgift att skydda den känsliga huden. Nerverna i babysarnas kroppar täcks med myelin, ett fett ämne som isolerar och gör att nervimpulserna ska bli snabbare. I tarmkanalerna börjar magsafter produceras, de hjälper till att absorbera fostervatten och föra det vidare till njurarna. Där filtreras och renas det för att sedan utsöndras igen till fostervatten.  

Kroppen, vecka 19:
 

Nu kan livmodern kännas under naveln, den är ungefär lika stor som huvudet på ett nyfött barn. De flesta känner att babyn eller babysarna rör sig vilket brukar kännas extra bra om man tidigare har haft svårt att tro att det verkligen finns ett  eller flere barn där inne. Det är vanligt att gå upp ungefär ett halvt kilo i veckan, men det är olika från kvinna till kvinna. Magen börjar märkas tydligt nu. Det är viktigt att fortsättningsvis komma ihåg att äta rätt och röra på sig. Promenader är jättebra motion. Ämnesomsättningen är snabbare och blodmängden har ökat i kroppen, vilket kan ha en positiv inverkan på hår och naglar. Hos vissa gravida kvinnor kan de höga östrogenhalterna ibland påverka huden i ansiktet. Fenomenet kallas kloasma och uppträder hos ljushyade som mörka fläckar och mörkhyade som ljusa. Pigmentfläckar och blåmärken såväl i ansiktet som på kroppen är således vanliga under graviditeten. Fläckarna försvinner normalt efter förlossningen, när hormonhalterna sjunker, men man ska vara försiktig när du är ute i solen. Det är viktigt med kräm med hög solskyddsfaktor så att man inte bränner dig, eftersom pigmentfläckarna då kan bli permanenta.

Jag, vecka 19:

Jag känner nu mer regelbundet rörelser i magen. Än har det inte kommit några riktigt tydliga knuffar, men det är helt klart tvillingarna som rör på sig! Längtar till att rörelserna ska bli så tydliga att även min sambo kan känna dem. 

Sedan ca en vecka tillbaka har jag ätit Obsidan järntabletter, och detta börjar märkas nu. Jag börjar vara riktigt hård i magen. Tyckte först att det hjälpte mot huvudvärken, men den har nog varit tillbaka idag. Kan dock bero på att jag vakade till klockan 2 inatt. Så får se hur man mår imorgon.

Tänkte jag skulle lägga upp lite information om det här med tvillinggraviditet. Informationen är hämtad från Trygghansas sidor.

Om att vänta tvillingar:

Tvillinggraviditeter kräver en speciell omsorg. Dels på grund av risken att föda för tidigt, dels för att all hormonell påverkan en vanlig graviditet har på en blivande mamma, blir större vid tvillinggraviditeten.

Till exempel ökar risken något för havandeskapsförgiftning, blodproppar eller blodsockerförhöjning.

Komplikationer som kan förknippas med tvillinggraviditet:

Tvillingar föds ofta för tidigt. Den genomsnittliga födelseveckan är vecka 36 men många går alla 40 veckor, medan andra föder redan i vecka 25 eller till och med tidigare.

Att tvillingar tenderar att födas för tidigt beror ofta på livmoderns ökade belastning på livmodertappen gör att den öppnas.

Nästan alla vanliga besvär som kan uppträda under en graviditet - illamående, trötthet, ryggont, svullna händer och fötter och halsbränna, får ofta tvillingmamman i högre grad.

Även all hormonell påverkan en vanlig graviditet har på den blivande mamman, blir större vid tvillinggraviditeten. Till exempel ökar risken för havandeskapsförgiftning, blodproppar och blodsockerförhöjning.

Om man vid ultraljudet i vecka 17-18 ser att fostren har en gemensam fosterhinna och moderkaka och ingen eller bara två tunna hinnor mellan sig, är man extra uppmärksam på tvillingtransfusionssyndrom, TTS.

Syndromet uppstår om tvillingarna har gemensamt blodomlopp via moderkakan. Små skillnader i blodtryck mellan fostren kan då orsaka att ett flöde av blod går från det ena fostret till det andra.

För mycket fostervatten i den ena av fostersäckarna, storleksskillnader på fostren eller hjärtbesvär hos något av fostren, tyder på TTS.

Fostrens välbefinnande påverkar behandlingen vid TTS. Ibland försöker man hjälpa till, genom att bränna av de kärl med laser som förbinder tvillingarna, ibland genom att tömma ut fostervattnet hos den tvillingen som har för mycket vatten.

Ofta tar man ut barnen med kejsarsnitt i förtid. Ibland upptäcks syndromet först efter födseln, genom att det är skillnader i storlek på barnen samt att barnet som fått mindre näring har betydligt sämre hudfärg.


Nu är det läggdags för mig. Blir att stiga upp tidigt då vi ska ta och kolla in vart sambon eventuella nya arbetsplats ligger. God natt allihop!


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Tösen

Jag är en tjej som passerat 25 års ålder (nyligen dock!) och som nu valt att sluta räkna åren. Jag älskar äventyr och försöker ofta vara spontan, inom rimliga gränser. Till mina hobbyn hör matlagning, bakning, fotografering samt träning. Jag grubblar mycket kring min vardag, vad som hänt och vad som kommer att hända, och vill gärna dela mina tankar anonymt.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela