Vecka 22
Tvillingarna är nu ungefär 19cm långa från hjässa till stuss och ca 27cm från topp till tå. Vikten torde ha ökat till 450-500g per tvilling. Storleken kommer att fördubblas under andra halvan av graviditeten. Från och med den här veckan, dvs vecka 22 definieras foster juridiskt som barn om de skulle födas, även om den medicinska termen fortfarande är foster ända fram till födelsen.
Småttingarna har fortfarande slutna ögon, men kan se ljus och mörker genom de tunna ögonlocken. Därför kan man förvänta sig rörelser i magen om man lyser på magen med en stark lampa. Tvillingarna lär nu ha fått en dygnsrytm. De sover ibland, och är vakna ibland. Ofta bökar de och rör sig när mamma ligger och slappnar av.
Tvillingarnas svettkörtlar har utvecklats och huden är inte lika genomskinlig. Naglarna är fullt utvecklade och fortsätter att växa. Deras hjärnor växer mycket snabbt och speciellt den del som ligger mitt i hjärnan - germinal matrix. Dess uppgift är att tillverka hjärnceller fram till att babysarna är födda och försvinner sedan. Babysarnas hjärna fortsätter dock att växa fram till fem års ålder. Just nu pågår samordningen av nervsystemet för fullt. Antikroppar från mammas eget blod förs över till babysarna. På så sätt kommer de redan att ha ett eget skydd mot vissa sjukdomar när de föds till den omgivande världen.
Babysarnas blodcirkulation är nu komplett och helt fungerande. Navelsträngana fortsätter att växa och bli tjockare alltmedan blodet strömmar med avsevärd kraft igenom för att förse dem med syre och näring. Moderkakan eller moderkakorna är nu nästan lika stor som babysarna.
Nu mognar även de olika organen. Matsmältningssystemet fungerar redan på ett grundläggande sätt och småttingarna kan svälja fostervatten och ta upp vatten och socker och sedan göra sig av med restprodukterna. Denna mekanism är en förberedelse på livet utanför livmodern.
Min mage i vecka 22:
Nu är det vanligt att det syns att man är gravid! Livmodern borde nu kännas ungefär 2 cm ovanför naveln om man väntar ett barn. Under de kommande 10 veckorna kommer mamman att gå upp ungefär hälften av den totala viktökningen under hela graviditeten, men detta är bara en uppskattning och varierar mycket.
Det är vanligt med en ökad aptit eftersom mamman behöver 500 kcal mer per dag för att försörja sin ökade ämnesomsättning. En del upplever ovanliga starka begär efter mat, och även efter sådant som inte är mat; såsom murbruk, cigarettaska, kol och öl. Det är även vanligt att benen svullnar upp under dagen. Detta kan avhjälpas genom att sätta fötterna i högläge någon eller några gånger under dagen. Blir svullnaden kraftig så bör man genast kontakta barnmorskan eller läkare för kontroll; särskilt om man har andra symptom så som huvudvärk och flimmer för ögonen, eftersom dessa bl.a. kan vara tecken på havandeskapsförgitning.
Som tidigare nämnts mjukas bäckenlederna upp hos alla kvinnor under graviditeten och är en normal process för att utvidga bäckenet. När lederna mjukas upp blir bäckenet mer rörligt och ostadigt. En del kvinnor kan få smärtsamma besvär med bäckenuppluckring, foglossning. Det är vanligt att värk uppstår i korsryggen, ner i skinkorna eller från blygdbenet mot ljumskarna.
Jag, vecka 22:
Igår var jag till mödrarådgivningen. Allt såg i övrigt bra ut förutom mitt hemoglobinvärde, som nu hade sjunkit till 109 trots järntillskott. Jag fick därför order om att gå och köpa blutsaft, som ska vara skonsammare för magen, så att jag kan öka på intaget av järn. Tydligen försöker mina killar utveckla sig till stålmannen ;) Blodtrycket var bra och låg på 126/77, och kissprovet var också fint. Mitt sf-mått låg på 26cm, dvs inte sååå mycket större än för en som väntar ett barn. Midjemåttet var 94,5cm. Hälsovårdaren lyssnade även på på tvillingarnas hjärtljud. Tvilling A låg på ca 135 slag per minut, och tvilling B på något mellan 145-150 slag per minut.
Eftersom mitt hemoglobinvärde var så lågt så fick jag en ny tid om drygt två veckor, 12.6, för att se om värdet stigit, eller åtminstone inte sjunkit sedan senast. Jag fick öven uppmaning om att boka tid för laboratoriet, då det börjar vara dags för de blodprov som krävs inför sockerbelastningen samt för att kolla olika värden då jag hör till en rhesus negativ blodgrupp.
Känns bra med en mellantid till mvc, då det annars skulle kännas som så lång tid tills jag ska på nästa ultraljud :)