Tösen - vilsen i vardagen

En blogg som handlar om min vardag, om de tankar och idéer jag har om omvärlden som jag kanske inte alltid kan, eller vill yttra högt.

Vecka 27

Publicerad 2014-06-30 18:29:13 i Min graviditet,

Graviditetsvecka 27 inleddes, som tidigare nämnts, på Kvinnokliniken, eftersom jag riskerade förtidsbörd. Det hela lugnade dock ner sig, och nu har jag istället fått fortsätta min sjukskrivning hemma, med ordination om att vila så mycket som möjligt. Så här kommer lite info om pågående vecka.

Babysarna, vecka 27: 

Tvillingarna uppskattas nu vara ungefär 24cm från hjässa till stuss och ca 35 från topp till tå. Viktuppskattningen ligger på ca 1kg. De flesta barn skulle överleva nu om de skulle födas för tidigt. Tarmarna har mognat och skulle klara av att ta emot modersmjölk. Men fortfarande är tvillingarna sköra och skulle behöva mycket vård för att kunna överleva utanför livmodern. Varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad för deras mognad. Lungorna har utvecklats mycket, men lungblåsorna behöver ännu mer tid för att utvecklas fullt ut. 

Tvillingarnas hud är mycket skrynklig men skyddas och får näring av ett lager vernix/fosterfett. Under huden lagras alltmer fett och småttingarna börjar bli knubbiga. I den här fasen suger de ofta på tummen och det stärker musklerna i kinder och käke. Kanske kan det även ha en tröstande funktion. Smaklökarna på tungan och insidan av kinderna är nu fullt utvecklade. Tvillingarnas avancerade hjärnfunktioner utvecklas och blir alltmer sofistikerade. Vissa barn kommer att födas med mycket och långt hår, medan andra inte har något hår alls när de föds. Runt denna vecka börjar näthinnorna bildas. Tvillingarna kan nu öppna sina ögon. De övar att öppna och stänga ögonen. Man vet att de reagerar på ljus, men inte om de kan se något inne i livmodern. Nu uppfattar således tvillingarna ljusskiftningar och studier visar att om man lyser med en ficklampa på mammas mage, så rör sig småttingarna mot - eller bort från - ljusskenet. De första synintrycken utanför livmodern delas för barnen in i ljus och mörker - det är därför många leksaker avsedda för spädbarn är svartvita. Ögonfransarna är fullt utväxta för att skydda ögonen eget födseln. Hörseln fortsätter att utvecklas allt mer och småttingarna kan hoppa till vid kraftiga ljud eller snabba rörelser från mamma. 

Många barn är mer vakna på kvällen, då man kan märka att de sparkar mer i magen. När småttingarna rör sig tränar de upp sin fysik för att bli starkare i kroppen. Det börjar bli trångt inne i livmodern, men ännu finns det gott om plats för tvillingarna att röra sig på, även om det säkerligen är märkbart mindre plats än för en enling. 


Kroppen, vecka 27:

Sista veckan i graviditetens andra tredjedel har nu börjat. Magen är nu vanligtvis ganska framträdande, men storleken beror också på kroppsbyggnaden, längden, vikten samt om mamman fött barn tidigare. Ytterligare en faktor som spelar in är mängden fostervatten. Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu mellan naveln och revbensbågen. Livmoderns mått är mellan 25 och 28 cm, för de som väntar ett barn. Det är vanligt att man känner att det spänner alltmer i magen allteftersom livmodern växer. Trycket mot blåsan ökar också och ofta störs sömnen av att man måste gå upp och kissa. Kanske sover man oroligt, och drömmer mer än vanligt. Mammans vikt ökar och den kommer att göra så fram till graviditetsvecka 36. Alla gravida kvinnor ska lägga på sig en del kilon, men hur mycket varierar. Mellan 7-18 kilo är vanligt. Det viktigaste är att viktökningen är någorlunda jämn, och att man inte går ner mycket i vikt. Röda strimmor, så kallade bristningar, kan börja synas på magen, detta är inte ovanligt. Vanligtvis bleknar dessaefter förlossningen. Det är även vanligt med halsbränna, gas i magen och tryck mot lungorna. 

Det är vanligt att gravida drabbas av klåda. Det kan vara hormonerna som påverkar huden eller kanske har man druckit för lite vatten. I allvarliga fall kan klådan bero på förhöjda levervärden orsakade av graviditeten. Man bör således berätta för barnmorskan om eventuell klåda så att man kan få hjälp med eventuell behandling. Nu är det möjligt att känna en liten fot som trycker mot magen. Ibland tar tvillingarna spjärn och prövar sina krafter. Man kan känna hur de "svarar" när man försiktigt trycker tillbaka. Många gravida kvinnor blir på detta stadium även lätt andfådda.

Mellan fjärde och sjunde månaden brukar sexlusten öka hos en del kvinnor. Det kan bl a bero på att mer blod cirkulerar i kroppen - hjärtat pumpar 20 procent mer blod än normalt. Den ökade blodmängden gör könsorganen extra känsliga för stimulans. För andra fungerar sexlivet inte alls. Men behovet av närhet och ömhet brukar vara lika stort som tidigare - eller större. 

Det kan vara dags att handla saker till barnet, eftersom det förmodligen ganska snart blir besvärligt att gå och handla. Det kan även vara klokt att redan nu förbereda sig inför förlossningen genom att göra en lista över vem man ska ringa till, efter den stora händelsen. Det kan också vara bra att fundera vad man ska ha med sig till sjukhuset i form av kläder och toalettsaker. Det kan vara klokt att packa en väska om förlossningen sätter igång och resan till sjukhus blir hektisk. 


Jag, vecka 27: 
Sista dagen i graviditetsvecka 26 (dvs 25+6) var jag på tillväxtultraljud där det konstaterades att min livmodertapp förkortats till 22mm (den brukar vanligtvis ligga på ca 45mm) och att jag börjat öppna mig inifrån. Eftersom jag också haft en del sammandragninga, men inga onda sådana, så ville läkaren skicka mig till Kvinnokliniken för säkerhets skull. Där gjordes ett nytt ultraljud, där samma sak konstaterades, samt att jag eventuellt hade symtomfri jästsvampsinfektion och att mina sammandragningar kom med ca 5 minuters mellanrum. Undersökningen visade dock att tvillingarna verkade må bra. De vägde uppskattningsvis 812 respektive 966g. Bådas hjärtfrekvens varierade mellan 130 och 160 slag per minut. Jag fick abtibitokiga för infektionen samt medicin i 3 omgångar för att minska sammandragningarna. På fredagen då jag var i v26+1 gjordes ett nytt vul där läkarna konstaterade att situationen förbättrats något. Mina sammandragningar hade minskat och tappen låg nu på 23mm. Således fick jag lov att åka hem och fortsätta min vila här, och är nu sjukskriven fram till moderskapsledigheten. Ännu får jag sammandragningar, men inte lika ofta. Nu kommer de mest då jag gör någon kraftansträngning, som t.ex. vänder på mig, stiger upp, eller dylikt. Vilket är helt normalt, med tanke på att livmodern övar sig genom hela graviditeten. Så nu är det bara att ta det lugn, och hoppas att tvillingarna hålls ännu flera veckor i magen. Hädanefter kommer de också att kolla upp mig noggrannare, och nästa koll är redan 4.7, dvs inkommande fredag.

Hemma igen

Publicerad 2014-06-29 18:39:46 i Min graviditet,

Nu har jag varit hemma sedan fredag eftermiddag. Såå skönt! Viktigaste nu är att jag tar det lugnt och vilar mycket. Är inte bunden till sängen, men ska befinna mig i viloläge största delen av dagen.

Ska imorgon försöka uppdatera kring v27, men just nu är jag fö trött.

Det som jag dock kan uppdatera er med är att på senaste ultraljudet mätte de att tvillingarna låg på 811 respektive 966g och att allt såg bra ut med dem! Det såg dessutom fortsättningsvis ut som att det är två pojkar vi väntar.

Iom att jag nu är i risk för förtidsbörd (fick diagnosen O47.0) så ska jag på tätare kontroller. Så nästa kontroll blir redan inkommande fredag, kl 10. Ser ivrigt fram emot att få se twinsen igen :) Denna gång har dock sambon inte möjlighet att delta, så då får en av mina kompisar komma med istället.

Inlagd på kvinnokliniken

Publicerad 2014-06-26 17:06:56 i Min graviditet,

Hej allihopa! Uppdateringen kring v27 får tyvärr vänta lite då jag igår blev inlagd på Kvinnokliniken.. Var på tillväxtultraljud där de märkte att min livmodertapp förkortats till 22mm och att jag börjat öppna mig. Det tillsammans med att jag haft rikligt med smärtfria sammandragningar gjorde att de ville att jag skulle bli inlagd på Kvinnis pga risk för förtidig förlossning..

Stressen av det här gjorde ju förstås att sammandragningarna ökade, så fick medicin för detta i 3 omgångar innan det lugnade sig.

Nu är situationen lite lugnare, och fortsätter det såhär och de inte ser några förändringar mot det sämre på ul imorgon så får jag åka hem och fortsätta min sängvila där istället. Så vi håller tummarna för det, då tvillingarna i övrigt verkar må bra! :)

Vecka 26

Publicerad 2014-06-24 19:51:54 i Min graviditet,

Nu är det äntligen dags för uppdatering kring vecka 26, som jag gick in på i torsdags. Tyvärr har jag varit bortrest, så har inte kunnat göra uppdateringen tidigare.

Babysarna, vecka 26:
Tvillingarna är nu drygt 22 cm från hjässa till stuss och ungefär 30-35 cm från topp till tår. De väger omkring 850 gram styck. Babysarna växer dock olika fort från omkring den 20:e graviditetsveckan så om babysarna skulle avvika lite från det genomsnittliga så är det i sig ingen anledning till oro. Om småttingarna av någon anledning skulle behöva förlösas nu så skulle de ändå ha en god chans att överleva utanför livmodern, tack vare en enorm utveckling inom neonatalvården. Respiratorer, monitorer och mediciner kan hjälpa de ännu omogna kropparna att klara sig utanför livmoderns trygga värld. Babysarna skulle behöva stanna några månader på sjukhuset eftersom de ännu är mycket mottagliga för infektioner och andra komplikationer.

Man kan nu höra tvillingarnas hjärtan med en dopplermonitor eller ett steoskop, och pappa kan kanske till och med höra det genom att lägga örat på rätt ställe mot magen. Småttingarna utvecklar sina lungor och tränar på att andas genom att dra in och ut fostervatten i lungorna. Ögonen är nu färdigbildade och de kan nu öppna samt stänga sina ögon. Tvillingarna reagerar på både ljud och ljus, samt lyssnar på ljuden i mammans kropp, magen som kurrar, nysningar och annat som händer. De lyssnar även på mammans och omgivningens röster. När småttingarna hör ljud reagerar de med högre puls, och spelar man musik kan det hända att de rör sig i takt. De kan också känna att någon stryker på magen. Tvillingarna kan nu göra mer saker med sina händer, som till exempel knyta dem till nävar och ta tag i och hålla i sina fötter. De är också redan nu som de börjar föredra höger eller vänster hand. Tvillingarnas ryggrad blir starkare och smidigare, för att den skall orka bära kroppen.  

Småttingarna sover och är vakna efter en viss rytm under dygnet, något som mamman också förmodligen märker av.

Min tvillingmage i v26:


Kroppen, vecka 26:

Livmodern har vuxit ordenligt senaste veckan och är nu ungefär stor som en fotboll, hos den som väntar ett barn. Översta delen av livmodern befinner sig nu ungefär mitt emellan naveln och bröstbenets nedersta del. Vissa kvinnor upplever flest fosterrörelser när de vilar. Förmodligen passar inte de vanliga kläder längre, för nu börjar mamman vanligtvis lagra fett kring bröst och höfter. Det kanske har uppstått sträckmärken på huden. Många gravida får sträckmärken på mage, rumpa, lår och bröst. En del får mycket andra får lite eller inga sträckmärken. Sträckmärken är rödaktiga ränder i huden. Som tur är bleknar de och blir mindre med tiden, men de försvinner aldrig helt. Hjärtat och njurarna jobbar hårt för att hålla igång blodcirkulationen, och ta hand om den ökade mängd vätska som finns i kroppen. 

Hela kroppen påverkas av graviditeten. Därför är det viktigt att vara i god kondition. Om man är van vid att jogga, simma eller gymnastisera kan man fortsätta med det i samma utsträckning som förut, förutsatt att allt löpt problemfritt med graviditeten, men man bör gärna undvikga hård träning och tyngre sporter. Om man inte motionerar regelbundet kan man ta dagliga promenader eller cykelturer. Eller kanske simma någon gång i veckan. Man känner oftast själv vilket tempo som känns bra. 

En del kvinnor drabbas av åderbråck under graviditeten. Åderbråck är slingrande eller knutformiga utvidgningar av ådrorna på benen, i underlivet eller i ändtarmen (hemorrojder). Åderbråck i underlivet brukar ge svullnad i blygdläpparna och en tyngdkänsla i underlivet men även där kan man ibland se de slingrade vätskefyllda ådrorna. Åderbråck beror på att vävnaden i ådrorna blir slappare på grund av graviditetshormonerna. Besvären brukar kännas mer om man varit uppe en längre stund eftersom vätska samlas i ådrorna. Det lönar sig att lägga sig ner och vila då och då. Åderbråck i underlivet påverkar inte förlossningen.

Hemorrojder går oftast tillbaka och brukar minska eller försvinna efter förlossningen. Genom att använda stödstrumpor kan du lindra och förebygga större åderbråck i benen. Ibland kan det ta några månader efter förlossningen innan besvären försvinner.

På grund av att mer vätska samlas i vävnaderna kan det uppstå ett tryck kring nerver och senor som gör ont och ger en domningskänsla ut i händerna, framför allt nattetid. Det kallas karpaltunnelsyndrom. Smärtan och domningarna kan avhjälpas med hjälp av handledsskydd.

Nästan alla besvär som man har under en graviditet får tvillinggravida känna av lite mer. Det är ju inte så konstigt. Därför är det viktigt att man tänker extra noga på att vila och kanske ändrar sina vanor för att följa kroppens behov. 

Jag, vecka 26: 
Vikten har ökat igen, och jag ligger nu ca 14kg på plussidan, vilket känns. Under midsommaren fick jag få tillfällen att kasta upp benen och vila kroppen, vilket ledde till att jag igår kände mig ganska knäckt! Hade tungt att vara och det gjorde ont att böja sig framåt samt att stiga upp från och sätta ner mig på stolar/i soffor. Jag närker även att jag blir tröttare än vanligt, och behöver äta mindre men oftare nu. Men allt är inte bara negativt. Tvillingarna är alltmer aktiva, och imorgon ska jag äntligen på tillväxtultraljud och få se dem igen. Därefter ska vi tillsammans med min sambo pka iväg och shoppa lite sådant som ännu saknas i barnkammaren..:)

Sockerbelastning

Publicerad 2014-06-16 18:08:10 i Min graviditet,

Idag har jag varit på sockerbelastning. Det var inte så farligt som jag trodde. Många av mina vänner som genomgått det pratade om att det bog var det äckligaste de någonsin druckit och att de hade svårt att få ner det, samt hålla det nere. Jag tyckte däremot inte att det var illa alls! Visst, inte är det något jag skulle välja att dricka dagligen, men det smakade nu mest som koncentrerad söt saft, inget värre än så. Värre var det nog att sitta och vänta.. Och vänta... Och vänta..

Det hela började alltså med att jag från igår kväll kl. 20 fram till sockerbelastningen inte fick äta eller dricka något (vid behov högst ett glas vatten). Kl 7.50 kallades jag sedan in till labbet och där fick jag då ge blodprov. Samtidigt togs även blodgruppsprov, trots att det tagit tidigare. Tror de gör det för att bekräfta att jag verkligen är Rh-, eftersom jag då kommer att i gv28 få en spruta med antiglobulin(?) som ska förhindra kroppen min mot att bilda antikroppar mot positivt blod, ifall att mitt och tvillingarnas blod skulle blandas under graviditeten eller förlossningen, och deras blod skulle råka ha positiv rhesusfaktor. Nå, sedan fick jag dricka en sockerdricka, därefter sattes timern på en timme. Efter en timme tog se blodprov ur andra armen, och timern sattes åter igen på en timme. Efter följande timme fick jag ge ett sista blodprov, den här gången från den första armen. Under hela den här tiden fick jag alltså inte lämna labbet, och fick heller inte dricka eller äta något.

Så när det sista provet var givet var det skönt att äntligen få i sig lite vatten. Är van att dricka betydligt mer och oftare, så det var nästan den tyngsta biten, tyckte jag. Sedan var det bara att åka till jobbet och käka ett par mackor, därefter rullade arbetsdagen igång som vanligt. Så som sagt, jag tyckte inte det hela var så farligt, mest bara tidskrävande. Provsvaren borde jag få redan imorgon då jag ringer till rådgivningen, så behöver skönt nog inte vänta så länge på dem heller!

Marianne-cheesecake :)

Publicerad 2014-06-15 08:26:33 i Recept,

Det var länge sedan jag la upp ett nytt recept här, så tyckte det var dags nu. Fyllde år tidigare i veckan, och då passade jag på att röra ihop en cheesecake med Marianne-kross toppad med färska frukter och bär.


Ingredienser:
200g digestivekex
75g margarin
200g Philadelphiaost (naturell)
200g naturell kvarg
2dl vispgrädde
120g Mariannekross
1dl socker
3tsk vaniljsocker
0,5dl citronsaft
4 gelatinblad
färska bär och frukter enligt smak

Börja med att mosa digestivekexen och smälta margarinet. Blanda sedan ihop de två, och tryck ut i en kakform med löstagbar kant (jag brukar ofta klä kakformen med ett bakplåtspapper i bottnet, underlättar diskandet efter att kakan blivit uppäten) och ställ den sedan i kylen medan du gör fyllningen. Rör ihop kvargen, osten, sockret och Marianne-krossen. Lägg gelatinbladen i blöt, enligt instruktionerna på påsen. Vispa sedan ihop grädden. Värm upp citronssaften till kokpunkten och smält gelatinbladet i vätskan, låt det sedan svalna något innan du rör ner det i kvargröran. Rör till sist, försiktigt, ner grädden i kvargröran. Bred ut röran över kexbottnet och ställ i kylen några timmar. Dekorera med färska bär och frukter innan servering.

Hoppas det smakar, det gjorde det för oss! :)

Moderskapsförpackningarna har kommit! :D

Publicerad 2014-06-13 16:56:33 i Min graviditet,

WOW säger jag bara! Jag var medveten om att förpackningen, den sk mammalådan, är värdefull och innehåller massvis med produkter, men hade ingen aning att den innehöll så här mycket kläder!

Såhär ser själva lådan, som även kan fungera som en första säng för barnet, ut:

Och så här ser innehållet, och innehållsförteckningen ut:



Moderskapsförpackningen eller mammalådan har delats ut till finländska familjer i över 75 år. Till en början var det endast mindrebemedlade familjer som kunde få den, men ganska snart blev det statens gåva till alla familjer. Understödet är enligt familjens val antingen ett engångsbelopp på 140 euro eller förpackningen. Av familjerna som ska få sitt första barn väljer nästan alla mammalådan. De som väntar tvillingar är dock berättigade till tre lådor, eller en kombination av båda stöd. Exempelvis kan de välja att ta två lådor samt ett understöd om 140 euro.

Moderskapsunderstödet infördes år 1938 och var alltså till en början en behovsprövad förmån och en del av fattigvården. Tillsammans med mödra- och barnrådgivningsverskamheten har moderskapsförpackningen bl.a. bidragit till att sänka barndödligheten i Finland, eftersom det krävdes att modern ska besöka rådgivningen eller en läkare senast före utgången av den fjärde graviditetsmånaden för att få moderskapsunderstödet. Idag är dock moderskapsunderstödet en förmån för alla mödrar.

Vill ni läsa och titta noggrannare på mammalådan, så kan ni gå in på följande sida: http://www.kela.fi/web/sv/mammaladan

Vecka 25

Publicerad 2014-06-13 15:41:19 i Min graviditet,

Igår gick jag in i vecka 25, vilket på något sätt har känts som en sorts milstolpe för mig. Nu känns det liksom att den största faran är över, och hädanefter växer tvillingarnas chanser att överleva för var dag som går, ifall de skulle födas som prematurer.

Babysarna, vecka 25:
Tvillingarna väger omkring 700 g och är nu ungefär 22 cm långa från hjässa till stuss och 33cm från huvud till fötter. De flesta av småttingarnas organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och tvillingarna har nu en chans överleva om de skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Om det uppdagas att tvillingarna riskerar att födas för tidigt brukar man få kortisonsprutor för att skynda på utvecklingen av lungorna hos de små.

Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade och tvillingarna kan knyta sina händer och få tag på sina fötter. Småttingarna dricker av fostervätskan, den smakar ganska sött. Om man sprutar in något beskt dricker de vanligtvis mindre. Tvillingarna kan känna igen mammas röst och reagerar mer på mammans röst än andra ljud. Ett korttidsminne har utvecklats hos tvillingarna. Nu ligger de främst och växer och mognar. Många rör sig mycket medan andra är mer stillsamma. De kan ta tag om sina fötter och knyta nävarna. I lungorna bildas allt fler blodkärl och näsborrarna börjar öppna sig. Deras benkärnor blir hårdare. Navelsträngarna är tjocka och elastiska med innehåll av två artärer och en ven. Dessa blodkärl ligger inbäddade i en tjock geléartad massa som hindrar dem från att trassla ihop sig. Detta är ett sätt att säkra blodflödet mellan moderkakan och barnet och dess livgivande funktion. Tvillingarnas känsel utvecklas och de reagerar på beröring, till exempel från sin tvilling. De har egna rytmer i magen när de sover eller är vakna och liknar alltmer ett nyfödda barn i kroppens proportioner.

Tvillingar i v25:


Kroppen, vecka 25:

Placeringen av livmodern hos de som väntar enlingar är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Livmoderns mått är således mellan 23 och 26 cm. Som en fotboll! Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Olika kvinnor har olika magar. På en del börjar det synas först nu medan andra fick mage för länge sen. En del är nästan helt runda medan andra har mer putmage. Barnet kan trycka mot blåsan vilket kan göra att man behöver gå på toaletten oftare än vanligt. Nu växer magen och blir tyngre. Allt eftersom kan du få ont i ryggen och känna ett tryck ned mot bäckenbotten. Många gravida börjar även få kramp i benen. Kramper är vanligt och kommer att vara det även längre fram. Det rekommenderas att man undviker att knipa med tårna eftersom det kan öka cirkulationen och fungera som en utlösande faktor för kramp i benen. Det kan hända att du lättare blir andfådd nu. Det är viktigt att tänka på hållningen och vila mycket. Kroppen har skapat fostervatten som innehåller: glukos, fettsyror, salt, fruktos, protein, citronsyra, mjölksyra och aminosyror. Det är bra att tänka på att både motion och träning är bra när man är gravid, om man bara har möjlighet. 

Från och med nu är det viktigt att känna fosterrörelser varje dag och att man lär känna sitt barns dygnsrytm. Man bör vara extra observant om man upplever att barnet eller barnen rör sig mer sällan än vanligt. Oftast brukar man rätt snart känna barnet eller barnen röra sig som vanligt men om man fortsätter känna att rörelserna är mindre än vanligt ska man kontakta sin barnmorska eller förlossningsavdelningen.


Jag, vecka 25:
Igår var jag till mödrarådgivningen för att kolla upp mitt hb-värde. Det hade nu, tack och lov, stigit från 109 till 118, vilket är helt ok. Det som däremot kunde konstateras var att det verkade finnas spår av äggvita i urinprovet. Hälsovårdaren antog att det berodde på att jag druckit för lite, eftersom jag inte hade några andra tecken på havandeskapsförgiftning. Blodtrycket var också ok, 121/68. Nu hade även min viktökning minskat något, och låg nu på +11kg, skönt! Hoppas det avtar något så att kag inte behöver få en monstermage i sommar, haha! Sf-måttet låg nu på 29,5cm och midjemåttet på 97cm, så jag följer fint min egen kurva. Vi lyssnade även på pojkarnas hjärtljud. Tvilling A låg på ca 145 slag per minut och tvilling B på ca 135 slag per minut.

Nästa grej på agendan är sockerbelastning samt blodprov och det går av stapeln 16.6. Jag ska vara på labben kl. 7.50 och måste försöka komma ihåg att vara oäten och odrucken i ca 12 timmar innan. Suck. Kan ju inte precis säga att det är något jag ser fram emot, men det ska väl gå bra :)

Vecka 24

Publicerad 2014-06-07 08:09:29 i Min graviditet,

Graviditetsvecka 24 har kommit igång med stormsteg. Igår kändes som en riktigt bra dag, förutom att jag kanske inte fick så mycket gjort på jobbet som jag önskat. Men i övrigt var det toppen! Måendet var bra, solen sken och det var för en gångs skull riktigt härligt att vara gravid. Menar ju inte med det att hela graviditeten är en pina, utan att igår var exceptionellt bra :) Här är veckans information:

Babysarna, vecka 24: 

Tvillingarna lär väga ca 600g styck och är ungefär 21cm från hjässa till stuss och således ca 30cm långa från topp till tå. Tvillingarna ska fortfarande femdubbla sin vikt under de kommande veckorna, men skulle småttingarna födas nu har de 20-25% chans att överleva

Först nu skulle tvillingarna kunna börja andas luft, om det skulle födas så här tidigt. De små blodkärlen i lungorna, kapillärerna, växer som mest mellan vecka 16 och 24, men lungorna fortsätter fortfarande att utvecklas och luftvägarna formas till rör för att kunna ta in och stöta ut luft. Blodkärl och lungblåsor utvecklas i lungorna och mellan dessa kommer så småningom utbyte av syre och koldioxid ske. I lungorna börjar också ett ytspänningsnedsättande medel att bildas. Dess uppgift är att hindra lungblåsorna från att klibba ihop. 

Huden, som tidigare har varit helt genomskinlig, börjar bli tjockare och täcks av allt mer fosterfett. Babysarna bildar underhudsfett i rask takt men ser fortfarande lite röda och skrynkliga ut eftersom huden bildas i en snabbare takt än underhudsfettet. Den röda färgen kommer av att huden börjar förlora sin transparens och bildar pigment. De ser således vid det här laget helt mänskliga ut och liknar små dockor. Ansikte och kropp liknar dem hos en nyfödd.

Mamma känner antagligen bebisarna röra sig en hel del där inne när de sparkar och slår på livmoderväggarna. I takt med att de växer blir det mindre och mindre plats att röra sig. Ben, muskler och organ växer stadigt.  Tvillingarna är fortfarande små, finlemmade och alldeles håriga, men nu börjar det alltså bli lite trångt där inne i mammas mage. I småttingarnas kroppar har vita blodkroppar börjat bildas och deras funktion är att bekämpa infektioner.

Hörseln är väl utvecklad. Hörseln började utvecklas redan i vecka 15, men öronen är inte färdigbildade förrän nu. Tvillingarna känner igen mammans, partnerns och eventuella syskons röster. De hör även mammans hjärtslag. 

Småttingarna rör navelsträngarna och olika delar av sin kropp med händerna för att utforska. De kan nu suga på tummen "på riktigt", istället för att bara stoppa den i munnen. De fortsätter att svälja fostervatten och vätskan och sockret, som de får i sig på det viset, fungerar som ett komplement till den näring som de får från mamman och moderkakan. Det är möjligt att känna små "skutt" i magen när babysarna hickar på grund av vätskan de svalt. Bukspottkörteln utvecklas, den producerar livsviktiga hormoner och insulin, som hjälper till att bryta ned socker.

Småttingarna blir mer medvetna om förändringar i sin, ännu väldigt begränsade, omvärld. Om man petar på utbuktningar på sin egen mage märker man att tvillingarna flyttar sig. 

Min mage i vecka 24:


Kroppen, vecka 24:

Hormonnivåerna i kroppen börjar plana ur och humöret brukar jämna ut sig. Många känner sig lugnare och gladare. Livmodern når nu ovanför naveln. Om man väntar en enling så ligger livmoderns översta del nu c3 cm ovanför  naveln. 

Det är vanligt att ha gått fem till sju kilo, eller ännu mer. Det är vanligt att få s.k. Braxton-Hicks kontraktioner vid den här tiden. Dessa sammandragningar kommer inte regelbundet och bör inte kännas smärtsamma. De är till för att förbereda kroppen inför förlossningen, och kommer att öka i styrka allteftersom graviditet fortlöper. På så sätt "tränas" muskeln så att den kan ge starka och effektiva värkar när det är dags för förlossning. Sammandragningar är ofarliga, så länge de alltså inte gör ont eller kommer för tätt. De som redan fött barn känner vanligen av dem tidigare och starkare än de som väntar sitt första barn.

Många kan få en del krämpor som halsbränna, ont i benen och ryggont på grund av foglossning. Smärtorna beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen mjukas upp, man blir överrörlig och har svårt att sitta länge i samma ställning. För den som råkar ut för detta är det viktigt att inte belasta bäckenet genom t ex assymetriska rörelser (ena benet framåt och andra bakåt). Mot bäckensmärtor hjälper inte vanlig träning. Vanligt är också att man kanske måste gå och kissa oftare eftersom livmodern trycker på urinblåsan. Många drömmer livliga drömmar nu. En del gravida samlar på sig vatten och får svullna ben framemot eftermiddagen och kvällen. Då är det bra att lägga upp benen på bordet eller stolen och vila sig. Att använda stödstrumpor kan också hjälpa.

Nu är det möjligt att höra småttingarnas hjärta med ett vanligt stetoskop. Om man inte börjat träna sina muskler i bäckenbotten, så är det hög tid. Bäckenbottenmusklerna börjar tänjas ut, vilket kan leda till att man läcker urin när man hostar eller skrattar. Denna muskelgrupp används inte i dagliga aktiviteter och det kan därför vara svårt att veta om man tränar rätt. 

Fet fisk kan vara nyttigt för småttingarnas utveckling och det finns tecken som tyder på att kvinnor som har fet fisk i sin kost föder barn med en bättre utveckling av synen, enligt en studie från universitetet i Bristol.

 Jag, vecka 24: 

De senaste dagarna har jag inte direkt känt av några krämpor alls förutom att jag lättare blir andfådd. Jag har dock vid några tillfällen sett stjärnor eller eldflugor i synfältet. Det har oftast skett efter att jag duschat och stått i badrummet och borstat tänderna eller torkat håret. Vad det beror på vet jag inte, och det har endast varat ett par sekunder, men jag kommer att ta upp det på mvc nästa gång jag ska dit för säkerhets skull. Tvillingarna har varit något lugnare de senaste dagarna, men nog rörliga. Idag har jag även en dov smärta till höger nere på magen, vet inte om det är från ligamenten eller någon växtvärk. Är väl bara att följa med helt enkelt. Nästa vecka ska jag till mödrarådgivningen för att kolla mitt hb, sedan är det sockerbelastning som gäller 16 juni. Ser inte alls fram emot det, men det ska väl gå bra. Nu ska jag se om jag lyckas aktivera min sambo så vi skulle få barnkammaren tapetserad :)

Om

Min profilbild

Tösen

Jag är en tjej som passerat 25 års ålder (nyligen dock!) och som nu valt att sluta räkna åren. Jag älskar äventyr och försöker ofta vara spontan, inom rimliga gränser. Till mina hobbyn hör matlagning, bakning, fotografering samt träning. Jag grubblar mycket kring min vardag, vad som hänt och vad som kommer att hända, och vill gärna dela mina tankar anonymt.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela