Tösen - vilsen i vardagen

En blogg som handlar om min vardag, om de tankar och idéer jag har om omvärlden som jag kanske inte alltid kan, eller vill yttra högt.

Vecka 23

Publicerad 2014-05-30 18:26:30 i Min graviditet,

Efter en helvetisk natt och en tung dag så är jag nu inne på v22+1, och har då alltså 23e graviditetsveckan på gångs. Här är lite vad som pågår den här veckan:

Babysarna, vecka 23:

Redan nu har babysarna en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer. Tvillingarna är nu ca 20cm från hjässa till stuss och nästan 28cm från huvud till fötter. De uppskattas väga mellan 470 och 600g. Med tanke på att det är tvillingar, är det mer troligt att de ligger på kring 470g. De rör sig mycket, speciellt på kvällarna kan det vara mycket rörelse i magen. Många kvinnor tycker det känns bra, men några kan uppleva det som obekvämt.

Småttingarna fortsätter lagra fett, men huden är fortfarande alldeles rynkig. Detta beror på att huden växer snabbare än kroppen i sig. För varje dag som går ser dock deras kroppar mer proportionerliga ut. De börjar alltså se ut som fullgågna babysar, men fortfarande kan man urskilja skelett och organ genom huden. I det här skedet utvecklas bukspottkörteln som producerar insulin och hormoner. Bukspottkörteln ger ifrån sig mer insulin så att blodsockret hålls på en normal nivå. Småttingarnas levrar producerar enzymer och ansvarar för nedbrytning av bilirubin, ett ämne som bildas när röda blodkroppar bryts ned. Eftersom livslängden för röda blodkroppar är kortare hos foster än hos vuxna människor bildas mer bilirubin hos foster än hos vuxna. Bilirubin går från tvillingarna genom moderkakan till mammans blodomlopp där levern hjälper till att bryta ned bilirubinet. Efter förlossningen kan babysarna uppvisa tecken på gulsot till följd av höga halter av bilirubin som deras levrar ännu inte kan effektivt bryta ned. Detta uttrycker sig som en gulartad ton på huden och ögonvitorna. Detta tillstånd räknas inte som allvarlig och behandlas ibland med ljusterapi då ultraviolett ljus hjälper till att bryta ned bilirubin.

Tvillingarnas sinnen utvecklas snabbt och tack vare en komplett uppsättning neuroner i hjärnan kan nu omgivningen och den egna kroppen utforskas, främst med hjälp av känseln. Känslen är ett av de första sinnena som utvecklas och småttingarna kan röra sitt ansikte eller känna armar och ben. Innerörats ben har hårdnat och då hörseln blivit skarpare kan småttingarna särskilja olika ljud, såväl inifrån som utanför mammas kropp. I magen förekommer många olika ljud. Magen bubblar, hjärtat bankar och blodet forsar. Tvillingarna kommer att känna igen mammas röst på tonläge och rytm när de föds. Det rekommenderas att mamma redan nu börjar prata med småttingarna. Eftersom forskning visat att babysarna i magen lättare uppfattar djupa manliga röster än höga kvinnliga, är det lika viktigt att pappan pratar mycket med de ofödda babysarna. Det kan mycket väl hända att man får en spark till svar och man stimulerar även utvecklingen av babysarnas nervsystemet genom att prata med dem. 

Hos flickor finns redan alla de primitiva ägg bildade i äggstockarna, som de kommer att ha under hela sitt liv, och livmodern är fullt utvecklad.

Ett foster i vecka 23:

Kroppen, vecka 23:
 
Livmodern, för dem som väntar enlingar, når nu strax över naveln. Livmoderns mått är mellan 21 och 24 cm från pubisbenet och livmoderns topp. När livmodern växer trycker den mot urinblåsan och man blir kissnödig oftare. En viktökning på omkring 5 till 7 kg, om inte mer, är helt vanligt. Magen brukar vanligtvis inte ännu vara så stor att den blir ett irritationsmoment i de dagliga rutinerna, och mamma kan förmodligen sitta och böja sig utan alltför mycket svårigheter.

I denna period kan en del gravida drabbas av graviditetsdiabetes. Hos många kvinnor ökar sexlusten mellan fjärde och sjunde månaden. Betydligt mer blod cirkulerar i kroppen och könsorganen är mer känsliga för stimulans. Mot slutet av graviditeten kan sexlusten gå ner igen, helt enkelt för att kvinnan känner sig stor och otymplig och kanske är rädd att barnet ska skadas. 

Blodvolymen har även ökat för att fylla behovet av ökad syresättning och näringstransport till babysarna. Det mesta av ökningen är blodplasma vilket leder till en utspädning av de röda blodkropparna, något som kan leda till fysiologisk anemi, eller blodbrist. Måttet på denna utspädning av blodet kallas hematocrit och når sitt lägsta värde omkring den här perioden, efter vilken den ökade produktionen av röda blodkroppar börjar komma ikapp. Det kan vara en god ide att låta läkare eller barnmorska kontrollera att inte  en allvarlig blodbrist utvecklats hos mamma.

Det är i dagens läge vardagligt med stress. När man stressar frigörs dock hormoner i  blodet som sedan passerar moderkakan och överförs till babysarna. När mammas puls ökar av någon anledning, ökar också babysarnas puls. Därför är det viktigt att försöka leva lite lugnare när man är gravid. Det kan vara bra att planera för ledighet i slutet av graviditeten. De allra flesta kvinnor behöver en tid för vila och för att koppla av från arbetslivet inför förlossningen och nyföddhetsperioden. Man kan för stunden lugna babysarna genom att lugna sig själv, till exempel genom avslappningsövningar och vila. Att stryka över magen kan också lugna dem. 


Ju större magen blir, desto mer påverkar den mammans matsmältning. Vissa kvinnor kan dras med förstoppningsproblem eller halsbränna. Halsbränna kan man själv försöka lindra genom att äta många små mellanmål istället för färre rejäla måltider. En lätt promenad efter maten kan hjälpa matsmältningen på traven. Nu går det att känna (palpera) babysarnas olika delar genom bukväggen. Det kan smärta i sidan av magen, det är livmodersmuskeln som töjer sig. Smärtan bör försvinna efter vila. Sammandragningarna (förvärkarna) börjar bli påtagliga i det här skedet av graviditeten. De tar tag om babysarna och masserar dem.

Jag, vecka 23:

Idag är en väldigt tung dag. Jag har sovit dåligt natten innan, och har även känt av både foglossning och massvis med sammandragningar idag. Utöver detta har jag även könt av växtvärk i ljumskarna. Sammandragningarna har inte varit onda, men det blir tungt så magen drar ihop sig och blir en hård boll. Minsta lilla ansträngning utlöser en sammandragning. På natten t.ex. räckte det med att jag frösökte vända på mig för att det skulle börja spänna i magen. Tvillingarna verkar dock inte särskilt berörda av detta, de har varit lika livliga som vanlig, skönt nog! 

Nu är tiden då både jag och min sambo borde börja prata med magen, men jag kan ju ärligt säga att det inte känns naturlig ännu. Och eftersom jag låter som en kråka, så är det här med att sjunga för magen inget alternativ för mig. Tror jag ska försöka införskaffa några sagoböcker som jag kan ta och läsa högt för tvillingarna. 

Idag har vi även varit och valt ut tapeter till tvillingarnas rum. Det var faktiskt min sambo som tyckte att rummet måste göras om innan de kommer, vilket jag tycker är rätt kul. Till fondväggen har vi beställt följande tapet: 

Färgen är aningen missvisande på bilden (den är alltså mer ljusblå, nästan himmelsblå), men ni får en idé iaf över hur den ser ut. Sedan har vi tänkt sätta en  enfärgad tapet (i samma färg) på motsatt vägg, och sedan ska båda kortsidorna få vit tapet. Så nästa helg har vi projekt hemma ;)

Vecka 22

Publicerad 2014-05-27 05:26:28 i Min graviditet,

Så var det med att komma ut med inlägget i tid igen..;) men nu har jag varit bortrest sedan jag gick in i ny vecka, så har väl lite av en ursäkt iaf ;) är idag i v21+5..
 
Babysarna, vecka 22:

Tvillingarna är nu ungefär 19cm långa från hjässa till stuss och ca 27cm från topp till tå. Vikten torde ha ökat till 450-500g per tvilling. Storleken kommer att fördubblas under andra halvan av graviditeten. Från och med den här veckan, dvs vecka 22 definieras foster juridiskt som barn om de skulle födas, även om den medicinska termen fortfarande är foster ända fram till födelsen. 

Småttingarna har fortfarande slutna ögon, men kan se ljus och mörker genom de tunna ögonlocken. Därför kan man förvänta sig rörelser i magen om man lyser på magen med en stark lampa. Tvillingarna lär nu ha fått en dygnsrytm. De sover ibland, och är vakna ibland. Ofta bökar de och rör sig när mamma ligger och slappnar av. 

Tvillingarnas svettkörtlar har utvecklats och huden är inte lika genomskinlig. Naglarna är fullt utvecklade och fortsätter att växa. Deras hjärnor växer mycket snabbt och speciellt den del som ligger mitt i hjärnan - germinal matrix. Dess uppgift är att tillverka hjärnceller fram till att babysarna är födda och försvinner sedan. Babysarnas hjärna fortsätter dock att växa fram till fem års ålder. Just nu pågår samordningen av nervsystemet för fullt. Antikroppar från mammas eget blod förs över till babysarna. På så sätt kommer de redan att ha ett eget skydd mot vissa sjukdomar när de föds till den omgivande världen. 

Babysarnas blodcirkulation är nu komplett och helt fungerande. Navelsträngana fortsätter att växa och bli tjockare alltmedan blodet strömmar med avsevärd kraft igenom för att förse dem med syre och näring. Moderkakan eller moderkakorna är nu nästan lika stor som babysarna.

Nu mognar även de olika organen. Matsmältningssystemet fungerar redan på ett grundläggande sätt och småttingarna kan svälja fostervatten och ta upp vatten och socker och sedan göra sig av med restprodukterna. Denna mekanism är en förberedelse på livet utanför livmodern.


Min mage i vecka 22:


Kroppen, vecka 22:
 
Mjölkkörtlarna har börjat mogna och blodkärlen i huden blir tydligare. Brösten kan eventuellt läcka råmjölk, småttingarnas första kost, som även kallas kolostrum. Detta är speciellt vanligt hos omföderskor. Montgomerys körtlar på vårtgårdarna, som är som små nippor, producerar ett fuktigt ämne som skyddar bröstvårtorna vid amning. Hudfärgen kan förändras och områden med mycket pigment t.ex. vårtgårdar, födelsemärken och fräknar mörknar. Håret kan kännas tjockare och det beror på att man nu inte tappar speciellt mycket hår, vilket annars är det normala. När babysarna är födda kommer mamma att tappa hår som vanligt igen. Det är viktigt att komma ihåg att sköta tandhygienen, hormonerna kan påverka tandköttet och få det att svullna. Hormonerna som förändras i mammas kropp kan även göra att man lättare får hål i tänderna. 

Nu är det vanligt att det syns att man är gravid! Livmodern borde nu kännas ungefär 2 cm ovanför naveln om man väntar ett barn. Under de kommande 10 veckorna kommer mamman att gå upp ungefär hälften av den totala viktökningen under hela graviditeten, men detta är bara en uppskattning och varierar mycket.

Det är vanligt med en ökad aptit eftersom mamman behöver 500 kcal mer per dag för att försörja sin ökade ämnesomsättning. En del upplever ovanliga starka begär efter mat, och även efter sådant som inte är mat; såsom murbruk, cigarettaska, kol och öl. Det är även vanligt att benen svullnar upp under dagen. Detta kan avhjälpas genom att sätta fötterna i högläge någon eller några gånger under dagen. Blir svullnaden kraftig så bör man genast kontakta barnmorskan eller läkare för kontroll; särskilt om man har andra symptom så som huvudvärk och flimmer för ögonen, eftersom dessa bl.a. kan vara tecken på havandeskapsförgitning. 

Som tidigare nämnts mjukas bäckenlederna upp hos alla kvinnor under graviditeten och är en normal process för att utvidga bäckenet. När lederna mjukas upp blir bäckenet mer rörligt och ostadigt. En del kvinnor kan få smärtsamma besvär med bäckenuppluckring, foglossning. Det är vanligt att värk uppstår i korsryggen, ner i skinkorna eller från blygdbenet mot ljumskarna. 

Jag, vecka 22:

Igår var jag till mödrarådgivningen. Allt såg i övrigt bra ut förutom mitt hemoglobinvärde, som nu hade sjunkit till 109 trots järntillskott. Jag fick därför order om att gå och köpa blutsaft, som ska vara skonsammare för magen, så att jag kan öka på intaget av järn. Tydligen försöker mina killar utveckla sig till stålmannen ;) Blodtrycket var bra och låg på 126/77, och kissprovet var också fint. Mitt sf-mått låg på 26cm, dvs inte sååå mycket större än för en som väntar ett barn. Midjemåttet var 94,5cm. Hälsovårdaren lyssnade även på på tvillingarnas hjärtljud. Tvilling A låg på ca 135 slag per minut, och tvilling B på något mellan 145-150 slag per minut.

Eftersom mitt hemoglobinvärde var så lågt så fick jag en ny tid om drygt två veckor, 12.6, för att se om värdet stigit, eller åtminstone inte sjunkit sedan senast. Jag fick öven uppmaning om att boka tid för laboratoriet, då det börjar vara dags för de blodprov som krävs inför sockerbelastningen samt för att kolla olika värden då jag hör till en rhesus negativ blodgrupp. 

Känns bra med en mellantid till mvc, då det annars skulle kännas som så lång tid tills jag ska på nästa ultraljud :)

Äntligen varit på RUL! :)

Publicerad 2014-05-21 05:58:40 i Min graviditet,

Igår kl 14.15 hade vi äntligen tid för RUL. Barnmorskan var grundlig och gick igenom hela anatomin på båda tvillingarna, och allt såg bra ut! Är så lättad!

Vi frågade om kön och hon började då kolla. Hon började med att säga att tvilling A såg ut som en flicka, och mitt lilla hjärta tog ett skutt, jag har alltid velat ha en flicka! Men så ändrade hon sig och sa att nej, nu ser hon ju att där ligger något mellan benen..;) så det visade sig vara en pojke i alla fall, haha! Även tvilling B visade sig vara pojke. Vet att det är lite tabu, men måste erkänna att jag känner mig pyttelite besviken över att jag troligtvis aldrig kommer att få en flicka.. Men detta betyder inte att jag skulle älska mina pojkar mindre för det! Är superglad över att vi kommer att få tvillingpojkar! :)

De var båda väldigt livliga och rörliga av sig. Tvilling A ligger för tillfället med huvudet neråt, och det var svårt att få en riktigt bra bild på honom. Han uppskattades väga 386g. Såg här såg han ut:


Tvilling B låg med huvudet uppåt och mera på min högra sida. BM förklarade att jag troligtvis inte känt tvilling B lika bra eftersom han till hälften ligger bakom moderkakan/orna. Han är något större och uppskattades väga 419g. På honom lyckades vi även få se en hyfsat bra 4D-bild. Här har ni tvilling B:



Enligt BM hade båda växt bra och i enlighet med veckorna. Så nu får vi vänta ca en månad innan vi får se småttingarna igen..<3 Nästa UL blir 25.6 kl 11, och då skulle tydligen även läkaren närvara. Innan dess har jag åtminstone ett besök inbokat på mödrarådgivningen, 26.5 kl 12.30. Då ska vi hoppas att mitt hb-värde ligger på bättre nivåer än senast!

Hemsk start på veckan!

Publicerad 2014-05-19 16:45:00 i Jobb,

Min första klient för dagen var en vuxenklient. Efter bara 20min var vi dock tvugna att avbryta bedömningen då klienten började må dåligt. Fick kalla in hans dotter och snabbt konstaterade vi att klienten mår såpass dåligt att ambulans måste tillkallas. Det fanns en risk att han höll på att hjärtattack! I samband med att jag ringer ambulans börjar klienten dessutom spy, hälften i mitt roskis, hälften på sig själv. Tur så kom ambulanspersonalen snabbt och han fick god vård.

Needless to say så tog ju detta sin tid, så fick skicka hem min följande klient som redan stod och väntade. Var ju tvungen att få rummet städat och var definitivt inte i stånd att börja planera pch plocka fram för följande klient.

Tur så verkade det inte vara något jätteallvarligt, men ambulanspersonalen tog ändå med klienten i ambulansen till sjukhus, så att läkaren skulle få ta en titt på honom. Han hade trots allt såväl tidigare hjärtattack som hjärninfarkt i bagaget. Hoppas verkligen han återhämtar sig!

Vecka 21

Publicerad 2014-05-15 18:10:22 i Min graviditet,

För en gångs skull lyckas jag få ut uppdateringen på den dagen jag byter vecka, haha! Har nu varit gravid i 20+0 veckor och går således in i graviditetsvecka 21. Så här kommer nu den informationen:
 
Babysarna, vecka 21:

Tvillingarna har blivit ungefär 16 cm från hjässa till stuss, och är således ca 26 cm långa från topp till tå. De har även ökat i vikt till upptill 400-420 gram. 

Antikroppar från mitt blod överförs till tvillingarna för att skydda dem vid födseln. Alla deras kroppsdelar finns nu på plats och ligger och samlar på sig mer fett som näringsreserv. Hjärnorna har i stort sett fått alla sina nervceller. Livet i livmodern lär inte ansträngande, småttingarna lever i ett viktlöst tillstånd och behöver inte göra av med mycket energi. De kan röra sig fritt i fostervätskan och kan sparka både långt upp i magen och ända nere vid blygdbenet.  Trots att alla deras organ bildats är de fortfarande väldigt outvecklade och skulle inte kunna överleva utanför min mage. 

Nu är tvillingarna matsmältningsapparater tillräckligt utvecklade för att kunna tillgodogöra sig vatten ur det fostervatten som de sväljer. I början av graviditeten är det moderkakan som producerar fostervatten men när njurarna fungerar ungefär i fjärde månaden, tar de över produktionen. Njurarna tar även hand om en del avfallsprodukter i babysarnas blod och tillverkar urin av dem. Men det finns inte mycket urin i fostervattnet utan det mesta av avfallsprodukterna som bildas, transporteras bort via moderkakan och ut i mitt blodomlopp. Det är således mina egna njurar som tar hand om det mesta av renandet efter barnet. 

Sinnesorganen som småttingarna ska använda för att lära känna världen utvecklas nu i snabb takt och de reagerar såväl på ljud som ljus. Även smaklökarna på tungan är färdigutvecklade. Hjärnans och nervtrådarnas utveckling har kommit så långt att barnet ska ha fått känsel. Vid ett ultraljud skulle man nu kunna fånga en bild, där tvillingarna suger på tummen. 

Min mage i v21:


Kroppen, vecka 21:
 

Nu upplever många att en behaglig tid börjar. Magen syns väl, men är inte alltför stor. Illamåendet och tröttheten har ofta gått över, men det finns fortfarande vissa som fortsätter att må illa. Mångas oro för missfall minskar markant vid det här laget, ofta på grund av att mamman kan känna av babyns rörelser. Viktuppgången är individuell, men det är normal att man gått upp ca 4,5-7kg om man väntar ett barn. 

Vissa kvinnor får vattenansamlingar under den senare delen av trimestern. Det kan man avhjälpa genom att dricka mycket, på så sätt rensas kroppen från slaggprodukter. Halsbränna och sura uppstötningar är också ganska vanligt. Genom att undvika fet eller starkt kryddad mat kan man minska på dessa. I annat fall kan man söka hjälp på apoteket.

Många svettas ovanligt mycket i det här skedet och det beror helt enkelt på de extra kilon som man nu bär runt på. Omkring denna vecka känner du livmodern strax under naveln, och måttet ligger någonstans mellan 19 och 22 cm. För en som väntar tvillingar kan dock måttet vara betydligt större.

Det kan vara vanligt att känna att man har ont i bäckenet, det kallas för bäckenuppluckring eller foglossning. Det är vanligt att detta förekommer både tidigare och oftare hos dem som väntar tvillingar.

Jag, vecka 21:

Har nu känt alltmer tydliga rörelser dagligen. Igår fick även blivande pappan känna av när ena tvillingen hade hicka och kände för att buffa till lite. Mindre trevliga saker som är på gång nu är att jag nu fått såpass mycket större bröst att jag blivit tvungen att köpa större BH. Somliga kan ju tycka att det är en trevlig sak (som min sambo, haha!), men själv var jag nöjd med mina C-kupor. Tycker dessutom att BH:na blir rätt fula då man går över till D.. Banden blir bredare och likaså fästet mellan kuporna. Så tycker främst man ser tjock ut i dem. Idag har jag även börjat få problem med ischias! Har känt en skarp pulserande smärta på höger sida om kroppen (på ryggsidan), som strålar framåt samt ner mot högra låret. Till på köpet så ringde de från sjukhuset och sade att de var tvungna att omboka min rul-tid, så nu har den flyttats från imorgon till tisdag eftermiddag. Ett positivt besked har jag då i alla fall fått idag. Babyliftarna till barnvagnen torde ha kommit, så det är bara för mig att hämta dem på posten imorgon, jee!

Hicka och buffar!

Publicerad 2014-05-15 06:01:36 i Min graviditet,

Igår eftermiddag fick blivande pappan för första gången känna när en av tvillingarna hade hicka samt höll på och buffas. Hade hoppas på en kraftigare reaktion, men antar att vi alla reagerar på sitt eget vis ;)

Och imorgon gäller det. Då är det dags för rutinultraljudet där man går igenom tvillingarnas kroppstruktur, för att se om det förekommer några avvikelser eller missbildningar. Hoppas innerligen allt ser bra ut!

Imorgon hoppas vi även på att få reda på vad det är vi väntar, flickor, pojkar, eller en av var? Hoppas egentligen på alla kombinationer, haha! Så antar att jag kommer vara mer än nöjd bara det är friska barn :)

Går in i v21 idag också, så ska försöka snarast möjligt sätta in en uppdatering gällande det också!

Ha det bra så länge!

Vecka 20

Publicerad 2014-05-11 07:52:23 i Min graviditet,

Försenad med min uppdatering, IGEN! Börjar snart vara mer regel än undantag, ursäktar för detta igen..;) Är inne på 19+3 nu så är nästan garanterat över halvvägs nu. Jag börjar nu även vara i det skedet att graviditetskrämporna börjar kännas allt mer, men jag försöker att inte klaga. Jag är glad och lycklig över att vara gravid, men visst, inte är det alltid en dans på rosor, men vad är nu sen?

Här är vad som händer inkommande vecka:
 
Babysarna, vecka 20:

Fram till ungefär mitten av graviditeten växer babysarna ungefär lika. Det är därför som ett ultraljud där man ger ett ungefärligt förlossningsdatum görs före vecka 20. Efter det börjar de individuella skillnaderna synas tydligare.

Tvillingarna är nu ca 14-16 cm från hjässa till stuss, ca 22-24 cm från topp till tå och väger nu ungefär mellan 210 till 350 gram styck. De skulle således få plats i mina kupade hönder. För flera veckor sedan bestämdes utseendet på småttingarnas huvudhår. Nu går de vidare till nästa fas då håret börjar växa på riktigt. Då handlar det inte längre om lanugohår utan om riktigt hår. Det handlar dock inte om någon yvig man, och det mesta av detta hår kommer att falla av två veckor efter födseln. Tvillingarna kommer sedan att gradvis att få permanent hår som förmodligen kommer att vara ljusare i färgen än det hår de föddes med. Det händer också andra saker. Bland annat har också näsan har börjat ta sin specifika form och de har också fått ögonfransar vid det här skedet. Utöver detta blir svettkörtlarna färdiga nu, men småttingarna kommer inte att börja svettas förrän efter sin födsel. 

Tvillingarna har nu utvecklat känsel, och kan reagera på smärta. De är nu ungefär lika känsliga för beröring som en 1-åring! Småttingarna kan nu njuta av att sträcka ordentligt på armar och ben, eftersom nervsystem och muskler har utvecklats tillräckligt för att det ska vara möjligt. De kan även göra avancerade rörelser som till exempel bakåtkullerbytta.  

Nu följer en kritisk fas i utvecklingen av sinnesorganen - hörsel, syn, känsel, smak och lukt. Tvillingarna börjar på allvar uppfatta världen omkring sig. Deras hjärnor har jobbat på högvarv för att utveckla nervcentra avsedda för sinnena. De reagerar alltmer på förändringarna i världen utanför, mina aktiviteter, ljud i omgivningen och till och med smaken på fostervattnet. Hörseln är så gott som färdigutvecklad  och de borde nu äntligen kunna höra och känna igen min röst. I specifika delar av hjärnan utvecklas nu de olika sinnesorganens nervceller. Nybildande av nervceller har trappats ned något, och koncentreras istället till utveckling av komplicerade förbindelser mellan nervceller som krävs för funktioner som minne och tänkande. Om någon av tvillingarna är en flicka så har det redan utvecklats omkring två miljoner ägganlag i äggstockarna. 

Många har i det här skedet börjat känna rörelser i magen. En del har kanske också reagerat på ett rytmiskt stötande i magen. Det kan vara babyn som fått hicka. De flesta babysar får hicka i livmodern, förmodligen på grund av spasmer som kommer från den outvecklade diafragman. Man varken kan eller behöver göra någonting för att stoppa hickan, eftersom den inte är skadlig för babyn vare sig före eller efter födseln.


Kroppen, vecka 20:
 

Nu känner många att babyn rör sig i magen och ibland dessa rörelser ses utanpå magen, men det kan också dröja ännu ett tag. Livmodern växer och magen blir större och skjuts framåt. Storleken på magen varierar från kvinna till kvinna. Från och med nu växer magen däremot mer regelbundet eftersom babyn koncentrerar sig på att just växa. Livmodern är nu tre gånger så hög som den var ursprungligen. I den här veckan brukar måttet ligga mellan 18 och 20 cm. Nu kommer måttet öka med ungefär 1 cm i veckan. Om man, liksom jag, väntar tvillingar kan måttet redan ligga på ca 28 cm. Ibland kan naveln puta ut och då kommer den att göra det fram tills förlossningen, men det är inte farligt. Både den och magen åker tillbaka efter förlossningen. Även bröstkorgen växer och det kan vara mycket bekvämt med en justerbar BH.

Många kan nu behöva extra järn i kosten. Hemoglobinvärdet mäts genom att barnmorskan eller hälsovårdaren tar blodprov, oftast genom ett stick i fingret, för att kontrollera att du har tillräckligt med järn i kroppen tidigt i graviditeten.  Järnvärdet testas flera gånger under graviditeten. Gott om järn finns i mörkt kött, blodpudding, ärtor, bönor och pumpafrön. Te, kaffe och mjölk försämrar upptaget av järn medan frukt, grönsaker och rotfrukter förbättrar upptaget. Om man, liksom jag, väntar fler än ett barn behöver man tänka ännu mer på att äta riktigt och få i sig ett större järntillskott än de som väntar ett barn.  Järnbrist kan orsaka trötthet.

Jag, vecka 20

Jag känner nu nästan dagligen rörelser. Ibland är de mer tydliga, ibland mindre. För några dagar sedan var jag lite orolig då det kändes som att tvillingen till vänster (från mig själv sett)  var den enda jag kunde känna av. Men sedan två dagar tillbaka tycker jag mig ha känt av båda. Utöver detta har jag även börjat känna mer av foglossningen. Jag har svårt att orka stå längre stunder, och kan ofta känna ett tryck nedåt mot blygdläppen. Jag har även oftare sammandragningar på eftermiddagen. De gör inte direkt ont, men ibland känns de rätt kraftiga. Jag blir stundvis orolig för att tappen kanske kan ha påverkat, men intalar mig sedan att det bara är inbillning. Jag ska dock försöka be bm kolla tappen för säkerhets skull på nästa ultraljud (som är om en knapp vecka). 

Jag äter ännu järntabletter, och tycker nu problemet med magen minskat igen. Hoppas det fortsätter så!

Naked and Afraid

Publicerad 2014-05-06 19:39:24 i Allmänt,

Sitter och ser på programmet Naked and Afraid. Ett program om en kvinna och en man som lämnas ute någonstans i vildmarken, nakna, med endast en pryl av eget val. Vildmarken kan bestå av djungel, sumpmark, savann eller dylikt. Tanken är att de ska försöka överleva i 21 dagar och ta sig till en upphämtningsplats.

Helt otroligt vad de får stå ut med. Sandloppor, fästingar, vilssvin, hyenor, giftormar, you name it! För att inte tala om ösregn, stekhet sol m.m. De råkar ut för allergiska reaktioner, matförgiftning, brutna tår, öppna sår..

Jag undrar hur man själv skulle klara av en sådan utmaning. Något som är säkert är att mitt val av pryl skulle vara en sådan där grej med vilken man får uppgjort eld! Även om jag upplever att jag kan vara en tuff brud, som är relativt allmänbild vad gäller överlevnadsmetoder (dvs utan att egentligen ha gått någon kurs eller utbildning) så misstänker jag nog att jag inte skulle klara mig särskilt många dygn i en sådan terräng. Jag tror säkert att jag skulle kunna bygga mig ett skyddat "bo" samt eventuellt få till eld. Men jag misstänker att det där med att skaffa föda är något som skulle visa sig vara mycket svårare än många tror..

Nå, kommer troligtvis inte vara med om något liknande. Men känner nog att jag är påväg i en helt egen djungel. Tvillingdjungeln.. Jag tror nog att jag praktiskt kommer att kunna hantera det här med att ha tvillingar, men jag är nog lite orolig för hur psykiskt tungt det kommer att vara.. Jag vet med mig att jag många gånger har svårt med min självdisciplin och lätt vill ge upp, jag hoppas bara att mitt modershjärta är starkare än det jag levat på hittills. Oavsett tror jag nog att detta kommer att bli mitt livs äventyr! ;)

Information hem på posten

Publicerad 2014-05-03 17:03:11 i Allmänt,

Suomen Monikkoyhdistys-informationspaket har äntligen kommit med posten. Suomen Monikkoyhdistys kan fritt översättas till Finlands förening för flerlingar. I informationspaketen föklde med tidningen Monikkoperheet (Flerlingafamiljer), Tervetuloa Monikkovanhemmuuteen (välkommen till flerlingsföräldraskap) samt några små broschyrer. På köpet fick vi även ett klistermärke som kan sättas upp i bakrutan på bilen, där det står "Tuplavaara", dvs direkt översatt dubbelfara, och syftar kanske lite mer på dubbeltrubbel ;) Har ännu inte hunnit läsa igenom tidningen som kom med, så vet inte ännu om vi kommer att gå med i föreningen eller inte. Såhär såg broschyrerna ut:





Sorgliga nyheter :(

Publicerad 2014-05-02 16:03:47 i Allmänt,

Fick idag höra att min morbror dött..:( vi hade inte särskilt mycket kontakt, då det ändå ligger ett land emellan oss och han var alkoholist. Känns så hemskt att han dött ensam i sitt hus. De antar att de var en hjärtattack, och att det gått ganska fort. Hade antagligen dött några dagar innan de hittade honom..

*Vila i frid onkel W*

Vecka 19

Publicerad 2014-05-01 20:42:03 i Min graviditet,

Nu har 18 fulla veckor av graviditetsveckan passerat och jag går in i vecka 19. Det känns otroligt att så många veckor redan passerat, samtidigt som det känns som om jag varit gravid en evighet! 

Här är vad som händer inkommande vecka:
 
Babysarna, vecka 19:

Nu växer inte småttingarna lika snabbt längre och kroppsproportionerna liknar nu mer en nyfödds. Babysarna är 13-15cm långa mellan hjässa och stuss, ca 22cm från topp till tå, och väger snäppet under 300g styck. Bakom anlagen för mjölktänderna bildas nu även anlagen för de permanenta tänderna som småttingarna kommer att få senare i barndomen. De nervceller i hjärnan som har med smak, känsel, lukt, syn och hörsel att göra blir mer specialiserade och skapar mer komplexa förbindelser. Babysarna vänjer sina smaklökar genom att svälja fostervatten. Och de kan redan känna skillnad på smaker: man har sett att foster sväljer mer av fostervattnet om det är lite sötare, och lite mindre om det är surare. Babysarnas hörsel utvecklas mellan vecka 15 och 20. Även om livet i livmodern är rätt tyst så är det inte ljudlöst och det kan småttingarna nu få glädje av. De hör mammas blod strömma och det hör hennes hjärtslag. De hör även när mammas tarmar bubblar och när hon nyser, hostar, rapar eller skrattar.  De blir på ett tidigt stadium medvetet om mammas röst. Fosterfett bildas genom att talg från babysarnas talgkörtlar blandar sig med hudceller. Fosterfettet skapar en vattentät barriär som hindrar babysarnas hud från att bli uppblött i fostervattnet. Fosterfettet är tjockt och täcker hela kroppen på tvillingarna. Huden över hela kroppen har även fått små tunna hårstrån, som kommer att falla av innan tvillingarna är fullgångna. Hårstråna har också till uppgift att skydda den känsliga huden. Nerverna i babysarnas kroppar täcks med myelin, ett fett ämne som isolerar och gör att nervimpulserna ska bli snabbare. I tarmkanalerna börjar magsafter produceras, de hjälper till att absorbera fostervatten och föra det vidare till njurarna. Där filtreras och renas det för att sedan utsöndras igen till fostervatten.  

Kroppen, vecka 19:
 

Nu kan livmodern kännas under naveln, den är ungefär lika stor som huvudet på ett nyfött barn. De flesta känner att babyn eller babysarna rör sig vilket brukar kännas extra bra om man tidigare har haft svårt att tro att det verkligen finns ett  eller flere barn där inne. Det är vanligt att gå upp ungefär ett halvt kilo i veckan, men det är olika från kvinna till kvinna. Magen börjar märkas tydligt nu. Det är viktigt att fortsättningsvis komma ihåg att äta rätt och röra på sig. Promenader är jättebra motion. Ämnesomsättningen är snabbare och blodmängden har ökat i kroppen, vilket kan ha en positiv inverkan på hår och naglar. Hos vissa gravida kvinnor kan de höga östrogenhalterna ibland påverka huden i ansiktet. Fenomenet kallas kloasma och uppträder hos ljushyade som mörka fläckar och mörkhyade som ljusa. Pigmentfläckar och blåmärken såväl i ansiktet som på kroppen är således vanliga under graviditeten. Fläckarna försvinner normalt efter förlossningen, när hormonhalterna sjunker, men man ska vara försiktig när du är ute i solen. Det är viktigt med kräm med hög solskyddsfaktor så att man inte bränner dig, eftersom pigmentfläckarna då kan bli permanenta.

Jag, vecka 19:

Jag känner nu mer regelbundet rörelser i magen. Än har det inte kommit några riktigt tydliga knuffar, men det är helt klart tvillingarna som rör på sig! Längtar till att rörelserna ska bli så tydliga att även min sambo kan känna dem. 

Sedan ca en vecka tillbaka har jag ätit Obsidan järntabletter, och detta börjar märkas nu. Jag börjar vara riktigt hård i magen. Tyckte först att det hjälpte mot huvudvärken, men den har nog varit tillbaka idag. Kan dock bero på att jag vakade till klockan 2 inatt. Så får se hur man mår imorgon.

Tänkte jag skulle lägga upp lite information om det här med tvillinggraviditet. Informationen är hämtad från Trygghansas sidor.

Om att vänta tvillingar:

Tvillinggraviditeter kräver en speciell omsorg. Dels på grund av risken att föda för tidigt, dels för att all hormonell påverkan en vanlig graviditet har på en blivande mamma, blir större vid tvillinggraviditeten.

Till exempel ökar risken något för havandeskapsförgiftning, blodproppar eller blodsockerförhöjning.

Komplikationer som kan förknippas med tvillinggraviditet:

Tvillingar föds ofta för tidigt. Den genomsnittliga födelseveckan är vecka 36 men många går alla 40 veckor, medan andra föder redan i vecka 25 eller till och med tidigare.

Att tvillingar tenderar att födas för tidigt beror ofta på livmoderns ökade belastning på livmodertappen gör att den öppnas.

Nästan alla vanliga besvär som kan uppträda under en graviditet - illamående, trötthet, ryggont, svullna händer och fötter och halsbränna, får ofta tvillingmamman i högre grad.

Även all hormonell påverkan en vanlig graviditet har på den blivande mamman, blir större vid tvillinggraviditeten. Till exempel ökar risken för havandeskapsförgiftning, blodproppar och blodsockerförhöjning.

Om man vid ultraljudet i vecka 17-18 ser att fostren har en gemensam fosterhinna och moderkaka och ingen eller bara två tunna hinnor mellan sig, är man extra uppmärksam på tvillingtransfusionssyndrom, TTS.

Syndromet uppstår om tvillingarna har gemensamt blodomlopp via moderkakan. Små skillnader i blodtryck mellan fostren kan då orsaka att ett flöde av blod går från det ena fostret till det andra.

För mycket fostervatten i den ena av fostersäckarna, storleksskillnader på fostren eller hjärtbesvär hos något av fostren, tyder på TTS.

Fostrens välbefinnande påverkar behandlingen vid TTS. Ibland försöker man hjälpa till, genom att bränna av de kärl med laser som förbinder tvillingarna, ibland genom att tömma ut fostervattnet hos den tvillingen som har för mycket vatten.

Ofta tar man ut barnen med kejsarsnitt i förtid. Ibland upptäcks syndromet först efter födseln, genom att det är skillnader i storlek på barnen samt att barnet som fått mindre näring har betydligt sämre hudfärg.


Nu är det läggdags för mig. Blir att stiga upp tidigt då vi ska ta och kolla in vart sambon eventuella nya arbetsplats ligger. God natt allihop!


Om

Min profilbild

Tösen

Jag är en tjej som passerat 25 års ålder (nyligen dock!) och som nu valt att sluta räkna åren. Jag älskar äventyr och försöker ofta vara spontan, inom rimliga gränser. Till mina hobbyn hör matlagning, bakning, fotografering samt träning. Jag grubblar mycket kring min vardag, vad som hänt och vad som kommer att hända, och vill gärna dela mina tankar anonymt.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela