Tösen - vilsen i vardagen

En blogg som handlar om min vardag, om de tankar och idéer jag har om omvärlden som jag kanske inte alltid kan, eller vill yttra högt.

Vecka 31

Publicerad 2014-07-25 08:46:32 i Min graviditet,

Vecka 31 började igår för mig, så är idag inne på v30+1. Känns otroligt att det om 3 veckor börjar vara OK för tvillingarna att födas. Hoppas dock att de hålls inne till v35 eller v36.

Babysarna, vecka 31:

Nu är det bara ca tio veckor kvar till den beräknade förlossningen. Tvillingar beräknas dock vara fullgångna efter v37. Tvillingarna uppskattas vara ca 28 cm långa från hjässa till stuss, eller 40-43 cm långa från topp till tå. Vikten uppskattas ligga mellan 1,4-1,8 kg. Generellt har småttingarnas kroppar vuxit klart, men de behöver fortfarande gå upp i vikt. Hjärnan lägger in en högre växel nu i slutet, för att hinna växa färdigt. Lungorna är det organ som blir färdigt sist. Tvillingarnas ögonfärg bestäms ungefär vid den här tiden, men det kommer inte att visa sig förrän sex till nio månader efter födseln. För att pigmenten i ögonen skall färdigbildas behövs det nämligen ljus. Vithyade barn föds i regel med mörkblå ögon och det kan dröja månader innan den verkliga färgen visar sig. De flesta mörkhyade barn föds med bruna eller mörkgrå ögon, som sedan blir mörkare bruna eller svarta under första året. Men just nu förbereds ögonen för livet efter födseln. Ögonlocken är ofta öppna när småttingarna är aktiva och pupillerna i ögonen vidgas och krymper när det rödaktiga ljuset skiftas och filtreras genom livmoderväggen. Tvillingarna stänger ögonlocken när de är passiva och sover. Småttingarna kan fixera blicken och ser bättre skillnad på ljus och mörker. Det verkar som om de även kan börja känna igen och reagera på musik som spelas vid upprepade tillfällen. Trots att de ännu ska gå upp en hel del i vikt har tvillingarnas kroppar redan blivit rundare och huden är len, naglarna är så utväxta att de kan riva sig själv. Tvillingarnas huvud är ungefär 8 cm i diameter och står i proportion till den övriga kroppen. Om tvillingarna föddes nu skulle de eventuellt kunna hålla sig varm utan kuvös. Huden börjar bli mjuk och len allteftersom underhudsfettet utvecklas. Fettet isolerar mot kyla och fungerar som en energireserv. Huden som tidigare varit skrynklig börjar nu bli slätare allt eftersom den fylls ut med mera underhudsfett. Småttingarna fortsätter att träna på sin andning. Men ännu är de alltså inte klara.

Tvillingarna kan fortfarande ligga med huvudet uppåt, men i nästa vecka vänder sig de flesta bebisar sig och ligger med huvudet neråt tills födseln. Detta är kanske inte lika vanligt hos tvillingar, eftersom de oftast har mindre plats att vända sig. Även om tvillingarna ligger skyddade av fostervattnet och livmodern kan de känna och reagera på smärta. Man kan se med ultraljud hur de övar på att andas för att göra sig redo för världen utanför. Om de sväljer fostervatten i fel struprör kan mamma känna hur de får hicka. 


En bild på tvillingmagen från gravidfotograferingen:


Kroppen, vecka 31:

Nu kanske det börjar kännas som att man varit gravid i en evighet och det kan vara svårt att tänka sig att man ska vara gravid i ytterligare 7-10 veckor. Men småttingarna måste fortfarande växa till sig en hel del innan de är redo att komma till världen. För de som väntar ett barn börjar livmodern närma sig revbenens nedre kant och har ett mått på ungefär 29 till 32 cm. Livmodern, moderkakan och vätskemängden kommer att öka stadigt under de kommande veckorna och mamma kommer förmodligen att gå upp ungefär ett halv kg per vecka. Många känner att de blir tyngre. Det är vanligt att ha gått upp ungefär 9-12 kg, men hur mycket man går upp i vikt är olika. Belastningen ökar på benen, ryggen och bäckenbotten. Man kan minska risken för ryggproblem genom att försöka ha en bra hållning utan för mycket svank. Det viktiga är att man äter rätt och motionerar, om möjligt. Vila och avslappning är också viktigt för en ond rygg. Ligger man på golvet med böjda ben och underbenen uppe på soffan eller en pall avlastar man ryggen effektivt. Eftersom man blir större blir det allt svårare att röra sig snabbt. I det här skedet är man inte längre så smidig och bör vara försiktig för att undvika att trilla och/eller skada sig eller babyn/babysarna. Man bör rulla över på sidan innan man stiger upp efter liggande position för att undvika att belasta magmusklerna som är uttänjda och svagare än normalt.

Många kvinnor samlar på sig vatten. Om benen, vaderna eller fötterna är svullna och känns tunga kan man prova använda stödstrumpor. Det kan också hjälpa att ligga eller halvsitta med benen i högläge.

Lungkapaciteten har ökat från 500 till 800 kubikcentimeter luft per andetag. Det behövs både för barnet och för mamman. Den ansträngning det innebär att vara gravid kan göra att man blir andfådd. Det kan vara bra att vetaatt hur andfådd man än känner sig så får småttingarna ändå tillräckligt med syre. Babyn eller babysarna fyller upp större delen av magen så det kan kännas trångt och tungt. Naveln sträcks ut mer och mer, eventuellt börjar den puta ut. Efter förlossningen återfår den sitt normala utseende. 

Många märker i det här läget att de blivit glömska. Ju närmare förlossningen man kommer, desto mer vänder man sin uppmärksamhet mot sitt/sina ofödda barn. 

Jag, vecka 31: 

Den här veckan har det inte hänt speciellt mycket med mig, annat än att sömnen varierar från natt till natt. Vissa nätter sover jag otroligt dåligt, följande natt riktigt bra, vilket troligtvis beror på att jag är övertrött från föregående natt. Tvillingarna är livliga i magen och bökar omkring som aldrig förr. Hoppas därför innerligt att båda lagt sig med huvudet neråt till nösta TUL i och med att kag hoppas på en vaginal förlossning. På tisdagen var jag och sambon på gravidfotografering, och igår fick vi hem råkopiorna. En av bilderna kan ni se längre upp i det här inlägget. Det var en intressant erfarenhet, och nu har vi den svåra uppgiften framför oss att välja ut vilka bilder vi vill ha framkallade, och framförallt vilken bild vi vill ha förstorad! Men den uppgiften får vänta tills sambon kommit hem, då han nu befinner sig i Ungern för att se på Formel1.

Idag ska jag även gå och hämta ut ett paket. Jag har beställt en Manduca NewStyle-bärsele samt en Babylonia Tricot-Slen-bärsjal, som jag hoppas vi ska kunna använda med tvillingarna. 

Så här ser de ut: 


Så hoppas verkligen de är belväma och användbara, då jag ändå fått punga ut med nästan 170 euro för dessa :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Tösen

Jag är en tjej som passerat 25 års ålder (nyligen dock!) och som nu valt att sluta räkna åren. Jag älskar äventyr och försöker ofta vara spontan, inom rimliga gränser. Till mina hobbyn hör matlagning, bakning, fotografering samt träning. Jag grubblar mycket kring min vardag, vad som hänt och vad som kommer att hända, och vill gärna dela mina tankar anonymt.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela