Tösen - vilsen i vardagen

En blogg som handlar om min vardag, om de tankar och idéer jag har om omvärlden som jag kanske inte alltid kan, eller vill yttra högt.

V9 och inskrivning

Publicerad 2014-02-25 21:35:20 i Min graviditet,

Idag är jag på 8+0 och går således in i vecka 9, jee! Sakta men säkert närmar vi oss vecka 12, som är min följande milstolpe.

Idag har jag även varit på inskrivning. Rådgivningen var riktigt fräsch och mysig, och det gick riktigt bra, trots att jag är tvungen att gå hos en kollega. Men hon var riktigt professionell och sympatisk.
På inskrivningen fick ja ge lite information om min och min sambos medicinska bakgrund, fylla i lite papper angående alkoholvanor samt skriva under tillståndsblanketter för diverse blodprov och statistikföring. Hon mätte även mitt hemoglobin och blodtryck, allt såg bra ut. Hb låg på 40 och blodtrycket var 112/72 om jag inte misstar mig.

Men här kommer nu det lite mer intressanta, vad som är på gång i vecka 9:

Vecka 9, fostret:
Fostret är nu drygt 2cm långt och väger ca 3g, och motsvarar således ett hallon, en vindruva eller en kidneyböna i storlek. Fr.o.m nu växer fostret nästan en millimeter per dag. Det är dock inte alltid sagt att den växer just på längden, men utveckling sker hela tiden. De yttre könsorganen börjar ta form, men än är det alltför tidigt att avgöra könet. Nu börjar även den lilla svansen som funnit på fostret försvinna. Ansiktsdragen blir tydligare, likaså tårna och fingrarna. Simhuden mellan dem försvinner nämligen sakta mak. Fostrets tarmar utvecklas även i sådan takt att de inte ryms i kroppen an sticker ut i navelsträngen, och kommer att göra så fram till vecka 12. Fostrets smaklökar utvecklas också nu!


Vecka 9, kroppen :
Många kan vara fundersamma och oroliga för graviditeten. De kan känna sig osäkra, trotsa att graviditeten varit planerad. Här känner jag igen mig, det snurrar tusen tankar dagligen i mitt huvud. Livmodern fortsätter att växa och magen kan kännas spänd och svullen, byxorna kan vara svåra att få på, trots att det inte ännu utåt ses att man är gravid. Fostervattenmängden ökar nu dagligen ungefär med två matskedar. Slemhinnorna blir skörare, och man kan märka att man t.ex. Blöder lättare från tandköttet då man borstar tänderna. I övrigt så varierar symptomen mycket från kvinna till kvinna. Bröstvårtorna kan hos en del bli mörkare och det kan uppstå sk. Montgomery glands kring bröstvårtorna, som ser ut som små finnar.

Vecka 9, jag:
Jag har märkt lite av allt av det ovanstående. Speciellt det där med att magen känns spänd. Det börjar kännas svårt att dra in magen, även om jag vet att graviditeten inte syns på mig ännu. Överlag så tycker jag att jag känner mig mer och mer gravid, vilket förstås är kul!

Graviditetsvecka 8

Publicerad 2014-02-18 19:33:21 i Min graviditet,

Idag är jag 7+0 och går således in i vecka 8 av graviditeten. Ännu 4 veckor innan jag kan pusta ut lite, då borde den största risken för missfall vara över.
Här är lite information om vad som pågår just nu.
 
Vecka 8, fostret:
Fostret är nu ungefär 1,5 till 2cm långt och väger ca ett gram. Det har redan börjat röra på sig i livmodern. I munnen utvecklas nu gommen och anlag för tänderna. Även ögonlocken börjar ta form, även om ögonen ännu sitter långt ute på sidan av huvudet. En liten näsa och öron kan småningom skönjas. I slutet av den här veckan borde tårna och fingrarna ha utvecklats och hjärtat slår nu närmare dubbelt så fort som mitt. Såväl de inre organen som könsorganen har nu fått sin grundläggande form. Fostret har fortfarande en liten svans, som dock kommer att "försvinna" inom de närmaste veckorna. Den här veckan är speciellt viktig för ögonen och öronens utveckling. Hjärnan utvecklas nu med nästan 100 celler per minut, helt otroligt eller hur? I denna vecka har läkare t.o.m. kunnat mäta hjärnaktivitet hos foster!

Fostret i vecka 8, bilden plockad via Google.

Vecka 8, kroppen:
Livmodern har nu vuxit och motsvarar en apelsin eller en grapefrukt. I Detta gör att man kan känna sig svullen, och att livmodern kan trycka på urinblåsan, vilket innebär att man kan behöva kissa mer. Och detta märks verkligen hos mig! Nu har jag blivit tvungen att börja gå upp om natten för att kissa. Ytterst störande i och med att jag sedan har svårt att somna om (men det kommer vara värt det i slutändan!). I början var livmoder ungefär i storlek med ett hönsägg. I och med att livmodern fortsätter att växa kan man av och till känna av något som kan liknas mensvärk, detta är helt normalt. Brösten kan vara svullna, och en del upplever att de vuxit en kupa i storlek. Själv har jag svårt att avgöra eftersom jag gått ner i vikt här tidigare, så känns mer som att jag är tillbaka till min tidigare storlek, men kan också vara inbillning! 
Eftersom hormonbalansen i kroppen är påverkad är svampinfektioner i underlivet vanliga, likaså rikliga flytningar. Har undvikit detta hittills, tack och lov! Däremot har jag nog råkat ut för acne, som också är vanligt. Både i ansiktet och över brösten. Många kan få avsmak för olika typer av mat, men än så länge har jag inte märkt av något. Många blivande mammor kan nu uppleva att håret blir mera svårskött, andra upplever att håret blir tjockare och mer glansigt under graviditeten. Får väl se hur det blir med mitt. Med min tur troligtvis det första alternativet.

Vecka 8, jag:
Lite längre upp kan ni läsa om vad som börjat ske med min kropp. Utöver detta känner jag mig något lättad nu då jag berättat för min familj angående graviditeten. Är skönt att inte behöva smyga med det, och en tröst att kunna fråga min mamma angående sådant som jag kan vara osäker på. Just nu räknar jag dock mest dagarna till inskrivningen. Känns att jag behöver det för att allt ska kännas mer verkligt!




Enkel och god kycklinggryta

Publicerad 2014-02-15 07:42:26 i Recept,

Valde att laga pasta och kycklinggryta på vändagen, den blev faktiskt riktigt smakrik och god. Och på det sättet kunde jag även använda den philadelphiaost jag hade i kylskåpet, nu när jag inte får äta opastöriserade mjölkprodukter.

Jag använde följande ingredienser:
Ca 500g tärnade kycklingfiléer
1 rödlök
1-2 små vårlökar (purjolök kunde ev. också användas)
1 stor pressad vitlöksklyfta
1 liten röd paprika
1 liten röd chilifrukt
1msk tomatpuré
Ca 100g philadelphiaost
Ca 2dl matlagningsgrädde
1/2brk majs (liten)
Paprikapulver
Svartpeppar
Grovmalen torkad chili
Torkad timjan
1 hönsbuljongtärning
Olivolja


Hacka och tärna löken och paprikan. Lägg dem och vitlöken i en djup stekpanna eller i en gryta, med lite olivolja. Tillsätt kycklingen och bryn tills kycklingen är genomstekt och löken mjuk. Tillsätt alla kryddorna och tomatpurén. Rör ner philadelphiaosten tills den smält ordentligt. Tillsätt matlagningsgrädden, hönsbuljongtärningen och majsen och låt puttra i några minuter. Servera med couscous, ris, bulgur, eller pasta som jag gjorde. Vändagen till ära valde jag hjärtformade pastafigurer. Garnera gärna med gräslök eller basilika, min var tyvärr slut.



I helgen gäller det..

Publicerad 2014-02-13 05:54:15 i Min graviditet,

I lördag kommer vi att berätta för mina föräldrar och mina bröder att vi är gravida. Jag tänkte alltså berätta genom att ge dem ett försenat vändagspaket, där det i paketet ligger ett litet kort som det står gott i stil med att vår baby nu är ungefär i storlek med ett blåbär, men då de träffas i oktober är babyn förhoppningvis betydligt större. På baksidan står det sedan klart och tydligt att de ska bli morföräldrar. Jag hann lägga kortet in i paketet innan jag tänkte på att ta en bild, men ska göra det senare. Tillsvidare får ni nöja er med en bild på paketet.


Hoppas de gillar gåvan ;)

Putmage ;)

Publicerad 2014-02-12 06:40:48 i Min graviditet,

Här får ni nu se min mage i v6+1. Lite putar den ut, men det beror troligtvis på att tarmarna kan vara svullna. Bilden är lite dålig, ska försöka komma på ett smidigt sätt att ta lite bättre bilder senare ;) 


Vecka 7

Publicerad 2014-02-11 06:45:00 i Min graviditet,

Idag torde jag inleda vecka 7 av min graviditet. Så ännu är det drygt 5 veckor kvar innan risken för missfall minskar rejält. Nu är det andra natten som jag verkligen känt att jag fått sova ut. Vaknade dock mitt i natten av att jag var tvungen att gå på toa, men somnde tur nog relativt snabbt efter det igen.
 
Vecka 7, fostret:
Fostret är nu något mellan 7 och 10mm långt från hjässa till stuss. Den här veckanär ryggraden och hjärnan nästan färdigbildade och fostrets hals och ansikte har börjat formas. Ögonen ses som två fördjupningar på vardera sida om huvudet, och kommer senare att förflyttas framåt i ansiktet. Armarna och händerna börjar sakta växa fram. Även njurarna, levern och lugnorna börjar ta form. Hjärtat har börjat slå och slår nu ca 80 slag i minuten (och ökar takten för var dag som går). Det är alltså nu ett väldigt känsligt skede då de flesta inre organen utvecklas. Den här veckan kan även fortret börja reagera på beröring, med andra ord kanske min lille/a känner av att jag smeker magen. Hur tufft är inte det?
 
Här är en bild från http://mammasidan.se/gravid/vecka/7
 
 
Vecka 7, kroppen:
Under den här veckan gör det ökande hormonet hCG att blodflödet till bäckenområdet ökar. Njurarna börjar allt effektivare göra sig av med kroppens avfallsprodukter. Detta tillsammans med att livmodern växer och börjar trycka ner på kissblåsan gör att man vanligtvis kan behöva springa och kissa betydligt oftare än tidigare. Och detta har jag verkligen märkt av, då jag t.o.m. måste stiga upp på natten för att kissa. Många kvinnor kan även känna sig uppblåsta, yrsel, illamående samt ha sug eller vsmak för någon speciell mat. För min del är jag mest uppblåst av och till. Och då brukar jag även då och då bli lätt illamående och yr. Under den här veckan tenderar även hjärtfrekvensen öka kraftigt och ämnesomsättningen ökar med upp till 25%. Detta kan jag märka av genom att jag plötsligt kan bli riktigt vrålhungrig!
 
Vecka 7, jag:
Jag har redan högre upp nämnt lite vad min kropp genomgått, men utöver detta har jag även börjat märka allt mer av trötthet, irritation och humörsvängningar. Humörsvängningarna är ännu inte så kraftiga, så jag klarar ännu själv av att hantera dem. För den delen så har jag ingen att skrika på här hemma eftersom min sambo bor på arbetsorten i veckorna, haha!
 
Jag ska imorgon försöka lägga upp en bild på min mage. Än syns egentligen ingenting, men jag ska försöka börja lägga upp en bild i veckan, så kan ni och jag själv sedan gå tillbaka och se när förändringen börjat ske.
Nu iväg på jobb!

V5+6..

Publicerad 2014-02-10 06:22:49 i Min graviditet,

Imorgon är jag inne på 6+0 och går således in i v7 av graviditeten. Ännu är jag från och till orolig för missfall, men jag försöker undvika de tankarna så gott det går. Det är alltså ca 6v kvar tills risken för missfall minskar avsevärt, längtar så tills dess! 

I lördag ska vi berätta för min familj att vi är gravida, ska bli så kul att se deras reaktion! Eftersom det är vändagen på fredagen så tänkte jag att jag på lördagen skulle överräcka mina syskon och deras eventuella respektive en försenad vängåva i form av en trisslott. Därefter skulle jag överräcka mina föräldrar en liten ask. I asken har jag tänkt placera ett kort med en bild på ett blåbär där det står något i stil med; "Jag är nu ungefär lika stor som ett blåbär, men jag är förhoppningsvis betydligt större då vi ses i Oktober". På baksidan tänkte jag sedan skriva något i stil med; "Grattis, ni ska bli morföräldrar!"

Idén har jag hämtat från Etsy.com (http://www.etsy.com/listing/176707613/7-week-blueberry-pregnancy-announcement?ref=sr_gallery_1&ga_search_query=Pregnancy+announcement+blueberry&ga_view_type=gallery&ga_ship_to=FI&ga_spelling_corrected=Pregnancy+announcment+blueberry&ga_search_type=all)

Hoppas verkligen min familj blir glatt överraskade på lördagen ;)

Lever ännu..:)

Publicerad 2014-02-07 05:53:38 i Min graviditet,

Har inte bloggat på ett tag. Har helt enkelt varit alltför trött för att orka blogga. Det här med att vara gravid kan vara tungt ibland ;) Oavsett hur mycket jag verkar sova, så är jag trött största delen av tiden.

Jag är lite orolig för tillfället, för mina tidigare symtom har avtagit märkbart. Tidigare var jag kissnödig ofta, trött jämt, hungrig hela tiden och hade ömma bröst. Det enda som kvartstår mera är tröttheten, men inte heller den är lika kraftig som tidigare..

Jag hoppas innerligt på att det inte är ett tecken på eventuellt missfall. Jag försöker utesluta sådana tankar, och vara positiv istället. Jag är ju trots allt gravid och inne på 5+4 nu :)

Om

Min profilbild

Tösen

Jag är en tjej som passerat 25 års ålder (nyligen dock!) och som nu valt att sluta räkna åren. Jag älskar äventyr och försöker ofta vara spontan, inom rimliga gränser. Till mina hobbyn hör matlagning, bakning, fotografering samt träning. Jag grubblar mycket kring min vardag, vad som hänt och vad som kommer att hända, och vill gärna dela mina tankar anonymt.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela