Tösen - vilsen i vardagen

En blogg som handlar om min vardag, om de tankar och idéer jag har om omvärlden som jag kanske inte alltid kan, eller vill yttra högt.

Vecka 31

Publicerad 2014-07-25 08:46:32 i Min graviditet,

Vecka 31 började igår för mig, så är idag inne på v30+1. Känns otroligt att det om 3 veckor börjar vara OK för tvillingarna att födas. Hoppas dock att de hålls inne till v35 eller v36.

Babysarna, vecka 31:

Nu är det bara ca tio veckor kvar till den beräknade förlossningen. Tvillingar beräknas dock vara fullgångna efter v37. Tvillingarna uppskattas vara ca 28 cm långa från hjässa till stuss, eller 40-43 cm långa från topp till tå. Vikten uppskattas ligga mellan 1,4-1,8 kg. Generellt har småttingarnas kroppar vuxit klart, men de behöver fortfarande gå upp i vikt. Hjärnan lägger in en högre växel nu i slutet, för att hinna växa färdigt. Lungorna är det organ som blir färdigt sist. Tvillingarnas ögonfärg bestäms ungefär vid den här tiden, men det kommer inte att visa sig förrän sex till nio månader efter födseln. För att pigmenten i ögonen skall färdigbildas behövs det nämligen ljus. Vithyade barn föds i regel med mörkblå ögon och det kan dröja månader innan den verkliga färgen visar sig. De flesta mörkhyade barn föds med bruna eller mörkgrå ögon, som sedan blir mörkare bruna eller svarta under första året. Men just nu förbereds ögonen för livet efter födseln. Ögonlocken är ofta öppna när småttingarna är aktiva och pupillerna i ögonen vidgas och krymper när det rödaktiga ljuset skiftas och filtreras genom livmoderväggen. Tvillingarna stänger ögonlocken när de är passiva och sover. Småttingarna kan fixera blicken och ser bättre skillnad på ljus och mörker. Det verkar som om de även kan börja känna igen och reagera på musik som spelas vid upprepade tillfällen. Trots att de ännu ska gå upp en hel del i vikt har tvillingarnas kroppar redan blivit rundare och huden är len, naglarna är så utväxta att de kan riva sig själv. Tvillingarnas huvud är ungefär 8 cm i diameter och står i proportion till den övriga kroppen. Om tvillingarna föddes nu skulle de eventuellt kunna hålla sig varm utan kuvös. Huden börjar bli mjuk och len allteftersom underhudsfettet utvecklas. Fettet isolerar mot kyla och fungerar som en energireserv. Huden som tidigare varit skrynklig börjar nu bli slätare allt eftersom den fylls ut med mera underhudsfett. Småttingarna fortsätter att träna på sin andning. Men ännu är de alltså inte klara.

Tvillingarna kan fortfarande ligga med huvudet uppåt, men i nästa vecka vänder sig de flesta bebisar sig och ligger med huvudet neråt tills födseln. Detta är kanske inte lika vanligt hos tvillingar, eftersom de oftast har mindre plats att vända sig. Även om tvillingarna ligger skyddade av fostervattnet och livmodern kan de känna och reagera på smärta. Man kan se med ultraljud hur de övar på att andas för att göra sig redo för världen utanför. Om de sväljer fostervatten i fel struprör kan mamma känna hur de får hicka. 


En bild på tvillingmagen från gravidfotograferingen:


Kroppen, vecka 31:

Nu kanske det börjar kännas som att man varit gravid i en evighet och det kan vara svårt att tänka sig att man ska vara gravid i ytterligare 7-10 veckor. Men småttingarna måste fortfarande växa till sig en hel del innan de är redo att komma till världen. För de som väntar ett barn börjar livmodern närma sig revbenens nedre kant och har ett mått på ungefär 29 till 32 cm. Livmodern, moderkakan och vätskemängden kommer att öka stadigt under de kommande veckorna och mamma kommer förmodligen att gå upp ungefär ett halv kg per vecka. Många känner att de blir tyngre. Det är vanligt att ha gått upp ungefär 9-12 kg, men hur mycket man går upp i vikt är olika. Belastningen ökar på benen, ryggen och bäckenbotten. Man kan minska risken för ryggproblem genom att försöka ha en bra hållning utan för mycket svank. Det viktiga är att man äter rätt och motionerar, om möjligt. Vila och avslappning är också viktigt för en ond rygg. Ligger man på golvet med böjda ben och underbenen uppe på soffan eller en pall avlastar man ryggen effektivt. Eftersom man blir större blir det allt svårare att röra sig snabbt. I det här skedet är man inte längre så smidig och bör vara försiktig för att undvika att trilla och/eller skada sig eller babyn/babysarna. Man bör rulla över på sidan innan man stiger upp efter liggande position för att undvika att belasta magmusklerna som är uttänjda och svagare än normalt.

Många kvinnor samlar på sig vatten. Om benen, vaderna eller fötterna är svullna och känns tunga kan man prova använda stödstrumpor. Det kan också hjälpa att ligga eller halvsitta med benen i högläge.

Lungkapaciteten har ökat från 500 till 800 kubikcentimeter luft per andetag. Det behövs både för barnet och för mamman. Den ansträngning det innebär att vara gravid kan göra att man blir andfådd. Det kan vara bra att vetaatt hur andfådd man än känner sig så får småttingarna ändå tillräckligt med syre. Babyn eller babysarna fyller upp större delen av magen så det kan kännas trångt och tungt. Naveln sträcks ut mer och mer, eventuellt börjar den puta ut. Efter förlossningen återfår den sitt normala utseende. 

Många märker i det här läget att de blivit glömska. Ju närmare förlossningen man kommer, desto mer vänder man sin uppmärksamhet mot sitt/sina ofödda barn. 

Jag, vecka 31: 

Den här veckan har det inte hänt speciellt mycket med mig, annat än att sömnen varierar från natt till natt. Vissa nätter sover jag otroligt dåligt, följande natt riktigt bra, vilket troligtvis beror på att jag är övertrött från föregående natt. Tvillingarna är livliga i magen och bökar omkring som aldrig förr. Hoppas därför innerligt att båda lagt sig med huvudet neråt till nösta TUL i och med att kag hoppas på en vaginal förlossning. På tisdagen var jag och sambon på gravidfotografering, och igår fick vi hem råkopiorna. En av bilderna kan ni se längre upp i det här inlägget. Det var en intressant erfarenhet, och nu har vi den svåra uppgiften framför oss att välja ut vilka bilder vi vill ha framkallade, och framförallt vilken bild vi vill ha förstorad! Men den uppgiften får vänta tills sambon kommit hem, då han nu befinner sig i Ungern för att se på Formel1.

Idag ska jag även gå och hämta ut ett paket. Jag har beställt en Manduca NewStyle-bärsele samt en Babylonia Tricot-Slen-bärsjal, som jag hoppas vi ska kunna använda med tvillingarna. 

Så här ser de ut: 


Så hoppas verkligen de är belväma och användbara, då jag ändå fått punga ut med nästan 170 euro för dessa :)


Vecka 30

Publicerad 2014-07-23 11:50:29 i Min graviditet,

Vecka 30 är här och det känns som om jag uppnåt en ny milstolpe! Av någon anledning hade jag lyckats spara inlägget istället för att publicera det, så det blev en sen uppdatering nu igen. Men jag antar att detta nu börjar vara mer regel än undantag, så ni är säkert rätt vana med detta, va? ;) Nå, oavsett, här kommer veckans information:

Babysarna, vecka 30:

Tvillingarna är nu ca 27cm från hjässa till stuss och mellan 37-41cm från topp till tå. Småttingarna uppskattas i denna vecka väga ungefär 1,3-1,6kg, och kommer att öka ungefär 200g per vecka fram till förlossningen. Eventuellt lite mindre då det är frågan om tvillingar. Såväl längden som vikten tenderar dock skilja från bababy till baby härefter, eftersom föräldrarnas gener påverkar att vissa barn blir större och andra mindre. Moderkakans eller -kakornas storlek och funktion spelar också roll. Babysar som föds för tidigt kan vara mycket små, även om de bara kommer några få veckor för tidigt. Det beror på att mycket att tillväxten sker från nu fram till vecka 36, varefter den sjunker något igen. Pojkar väger vanligen något mer än flickor vid födseln. Födelsevikten ligger ofta mellan 3,2-3,5 kg, även om avvikelser inte är ovanliga.

Den tidiga kroppsbehåringen - lanugohår - börjar försvinna. Ibland kan fjuniga strån finnas kvar vid födseln, men de faller av under de första veckorna. Håret på huvudet blir tjockare och tvillingarna fortsätter att öppna och stänga ögonen inne i livmodern och kan urskilja siluetter av föremål, och även människor, om ljuset är det rätta. Benmärgen har till uppgift att producera röda blodkroppar och tar nu över detta från levern. Skelettet hårdnar och lungorna, hjärna och muskler mognar ytterligare. Småttingarna har såpass hyfsat om plats att de kan vända sig och växla mellan att ligga med stjärten eller huvudet nedåt. Först om några veckor behöver de lägga sig tillrätta med huvudet nedåt. En del babysar börjar dock redan nu att lägga sig med huvudet i bäckeningången. Det är den vanligaste och enklaste födelsepositionen. Hårda sparkar upp mot bröstkorgen och ett ökat tryck mot bäckenbotten, där babyns huvud pressar på, kan bli kännbart. Babysarna är mycket medvetet om förvärkarna även om mamman själv inte märker dem. Tvillingarna fortsätter att öva på att andas genom att röra bröstkorgen in och ut. De kan kissa och dricka ca 1/2 liter fostervatten om dygnet. 

Småttingarna rör sig mycket och mamman kan antagligen känna många rörelser under dagen. Varje baby har sin egen dygnsrytm och med tiden lär man sig känna igen dem. Vissa perioder med rörelse bör vara återkommande, och om man tycker sig märka en minsking av fosterrörelserna kan man kontakta MVC eller läkare. Sannolikt mår småttingarna alldeles utmärkt men det skadar inte att kolla upp.

Forskning har visat att babysar inte bara kan höra mamma, utan också känna igen hennes röst, vilket bevisar att de redan kan lära sig, minnas och känna igen.

Min mage i v30:

Kroppen, vecka 30:

Nu börjar det bli viktigt att tänka på hållningen. Graviditetshormoner gör att ledbanden blir mer elastiska och mjuka. På grund av detta kan man uppleva ryggsmärtor. Man bör försöka räta upp ryggen när man sitter och står, även om man nu har olika vikt fram och bak på kroppen. Babysarnas tyngd kan också kännas som den försvårar balansen och frestar på ryggen.  Många kvinnor känner sig andfådda oftare, eftersom det helt enkelt är jobbigare att förflytta sig. Mammans lungor måste ta upp ca 20 % mer syre och stöta ut mer koldioxid med varje andetag, eftersom hon också andas för sina babysar. Förvärkar är vanliga då livmodern förbereder sig på förlossningen på detta sätt.

Livmodern är nu 9-10 cm ovanför naveln, och måttet på livmodern är ca 28 till 31 cm, för dem som väntar ett barn. Den totala viktökningen ligger sannolikt omkring 8,5-11 kg. Det är möjligt att märka lite läckage av mjölk från brösten. Den mjölk som läcker nu är inte som den vanliga mjölken, utan innehåller mycket kalorier för bebisen under dess första dagar efter förlossningen, varefter den vanliga mjöken börjar produceras.

Jag, vecka 30: 
På senaste TUL, i v29+4 uppskattades tvillingarna väga knappt 1300/1400g. Det visade sig även att nuvarande tvilling B hade gjort en helomvändning och låg nu med huvudet upp mot höger istället för ner mot vänster. Läkaren kollade även tappen med ett vul och konstaterade att den tydligen vuxit till sig från 2,1cm till 2,5cm och att jag inte längre var lika mycket öppen. Däremot upplevde hon att risken är ator att jag kan börja läcka fostervatten, eftersom tvilling As hinnsäck kommer "ut" där som hag är öppen, och riskerar därmed att gå sönder lättare. Så jag uppmanades att fortsätta vila. Eftersom jag fortfarande också kan ha sammandragningar i vila så skrev läkaren även ut ett recept på Nifangin (tror jag det hette) som ska få musklerna i livmodern att slappna av. 
I övrigt mår jag hyfsat bra, men jag har börjat få lättare foglossningssmärtor, och har även börjat märka av karpaltunnelsyndrom i båda händerna. Oftast är det som värst på morgonen då jag vaknar. Fingarna känns svullna och speciellt tummen, pekfingret och långfingret är ömma på båda händerna. En annan sak som nu börjat dyka upp är bristningar kring naveln. De är ljusa och man ser dem inte sådär bara, men jag fruktar att de kommer att synas bättre då magen inte längre är så utspänd. Nästa TUL är inbokat 30.7.

Eftersom jag misslyckades att lägga ut detta inlägg tidigare, så kan jag även tillägga att jag nu varit på gravidfotografering i en fotostudio. Det var riktigt roligt, även om såväl jag som min sambo hade aningen svårt att slappna av framför kameran. Får förhoppningsvis ta en titt på råkopiorna imorgon :)

Vecka 29

Publicerad 2014-07-14 08:31:18 i Min graviditet,

Nu har sista trimestern börjat officiellt, och jag räknas som höggravid! En del räknar nämligen redan från v28, medan andra första fån v29. Så nu är jag åtminstone helt klart inne i den tredje, och därmed sista trimestern, jee!


Babysarna, vecka 29:

Tvillingarna är nu ca 26cm långa fån hjässa till stuss och 37-40cm från topp till tå. De uppskattas nu även väga 1,2-1,4kg. De fortsätter att lägga på hullet, samtidigt som hjärnan och de inre organen växer till sig. Småttingarnas huvud står i proportion till den övriga kroppen. Hjärnan växer mycket snabbt och gör så att de mjuka skallbenen pressas utåt. Vindlingarna som är karakteristiska för hjärnans utseende, blir allt fler eftersom den blir snabbare och kraftfullare samt förbindelserna mellan nervcellerna ökar. Hjärnan kontrollerar nu andning och kroppstemperatur. I ögonhålorna rör sig ögonen och småttingarna börjar bli mer känsliga för ljus, ljud, smaker och lukter. De kan också skilja på naturligt och artificiellt ljus genom livmoderväggen. Alla sinnena är således nu fullt utvecklade. Tvillingarna kan minnas och känna igen flera röster, inte bara föräldrarnas utan också personer som mamman umgås mycket med. Deras hjärnor rynkas i allt djupare veck och fåror för att få plats och utvecklas vidare. Nu börjar de också verkligen likna riktiga små babysar. De är tillräckligt stora för att kunna sparka på mammans revben och även slå mot urinblåsan. En del kan sparka så hårt att mamman blir öm på en viss punkt.

Nu finns det inte plats för akrobatik konster i livmodern längre, men tvillingarna kan fortfarande sträcka ut sig och sparka. Det är trångt i livmodern och bebisen trycker med armbågar och knän. Ännu behöver de inte vända sig med huvudet nedåt eftersom det fortfarande finns plats för dem att ändra läge. Tvillingarna kan drömma nu.


Tvillingar i v29:


Kroppen, vecka 29:

Livmoderns topp är ca 10 cm ovanför naveln nu för dem som väntar ett barn. Måtten är omkring 27 till 30 cm. Liten eller stor mage spelar ingen roll, det som är viktigt är att kurvan ökar som den ska. Viktökningen är vanligen 8,5 kg till 11 kg för enlingsgraviditeter. Om man är orolig över sin vikt så bör man prata med sin barnmorska om detta. Från livmodern ner mot ljumsken går det så kallade livmoderband. När livmodern växer och livmoderbanden tänjs ut kan man känna en smärta som strålar ut mot ljumsken och blygdläpparna. Efter förlossningen drar banden ihop sig och besvären går över. 

Den som är gravid känner förmodligen ett tryck på magen och mellangärdet nu. Tvillingarna och magen fortsätter att växa och det kan kännas som om de inre organen trängs undan. Man kan också ha problem med att äta en stor måltid, eftersom livmodern växer och tar upp mer plats. Halsbränna är vanligt från och med nu och framåt. Små måltider ofta är ett bra råd. Mediciner kan användas, men bara efter att ha rådgjort med läkare eller barnmorska. Att känna mycket sparkar är helt normalt. Vissa barn sparkar mer, andra håller sig ganska lugna. Små utbuktningar på den runda magen kan vara en liten fot eller en spetsig armbåge. Nu kan partnern och andra människor känna småttingarnas rörelser om de lägger en hand på magen när de sparkar eller vänder sig. 

Det är möjligt att känna av förvärkar. Ett bra sätt att slappna av och dämpa dem är att lägga sig i ett varmt bad. När man slappnar av avtar värkarna.

När man börjar närma sig slutet av graviditeten känns benen ofta tunga och trötta. Man bör räkna med att man behöver extra mycket vila. Trycket på venerna som leder blodet från benen tillbaka till hjärtat kan ibland bli för hårt, och det kan leda till åderbråck. En del gravida kan även få problem med hemorrojder nu. Ämnesomsättningen ökar i kroppen och man svettas kanske mer än vanligt. Under den sista tredjedelen av graviditeten går de flesta gravida upp mellan 1 och 3 kg i månaden. Kanske har det börjat klia oförklarligt på kroppen, detta bör man berätta för sin barnmorska i sådana fall, då det kan vara tecken på hepatos. Genom stresshormoner som kommer via blodet till moderkakan kan bebisen känna om mamma är stressad eller upprörd, därför är det viktigt att försöka vila och ta det lugnt.

Många kvinnor börjar nu fundera på den förestående förlossningen. Det kan vara bra att skriva ner sina tankar om att vänta och föda barn. Det är ett bra sätt att bearbeta det man har framför sig. 

Jag, vecka 29:
På torsdagen var jag på TUL och på fredagen var det dags för ett besök på mödrarådgivningen. TUL gick bra, och jag blev glad över att se att det denna gång var den läkaren som skickade iväg mig till Kvinnokliniken. Jag upplevde nämligen henne som kunnig och erfaren, och känner mig därför mer trygg med henne än föregående läkare. TUL i leddes med en vaginal undersökning. Läkaren konstaterade att livmodermunnen var mjuk, men att tappen inte påverkats märkbart. Den uppmätte nu 2,07cm och på senaste TUL var den 2,13Cm, om jag minns rätt. På TUL, som nu gjordes i v 28+0, uppskattades mina tvillingar väga exakt samma, 1188g. Det visade sig även att tvillingarna verkade ha bytt plats så att tvilling B nu låg längst ner och med huvudet neråt och tvilling A lite högre upp på tvären, men med huvudet mer neråtriktat. Läkaren hade dock vissa svårigheter att skilja åt tvillingarna, speciellt som de är så jämnstora. Men i och med att de bytt plats så har även beteckningarna för dem ändrats, så att A blivit B och vice versa. Väldigt råddigt det här, och jag känner nu att jag har svårt att skilja dem åt.

Min vanliga hälsovårdare är nu på semester, så jag fick istället gå till ett annat mödrarådgivningscenter, men detta kändes helt okej. På mödrarådgivningen gjordes de vanliga mätningarna. Därtill fick jag även en spruta, eftersom jag har Rhesus negativ-blod. Sprutan ska förhindra mig från att bilda antikroppar i blodet, utifall att någon eller båda av tvillingarna har Rhesus positiv-blod. Vikten låg nu på 72,85kg, vilket innebär att jag gått upp dryga 16kg. Sf-måttet var 36,5cm, vilket ligger på övre kurvan för dem som väntar en i graviditetsvecka 40!! Med andra ord börjar magen vara riktigt stor nu! Midjemåttet låg på 103cm. Hb-värdet hade stigit med ett steg nu, och var 109. Blodtrycket såg bra ut, och det fanns inget anmärkningsvärt med urinprovet. 

Nästa TUL blir först 21 juli, men jag uppmanades ta kontakt innan om det är något som oroar mig. Följande mvc-tid bokades in 4 augusti, och då har jag min ordinarie hälsovårdare igen. Följande grej på schemat är dock ett besök hos tandläkaren, dit kag ska för en kontroll. Var egentligen ganska nyligen till tandläkaren, men eftersom jag fått mörka fläckar på täbderna (och jag snart ska på fotografering) så ville jag göra ett besök dit i alla fall. Förhoppningsvis är det något som kan åtgärdas. Tid för tandvården är 16 juli.

Senaste TUL

Publicerad 2014-07-08 08:27:33 i Min graviditet,

På fredagen 4 juli var ja på TUL (tillväxtultraljud). Hade med mig en kompis som aldrig sett hur en ultraljudsundersökning går till. Innan dess fick hon dock först se hur de gjorde ctg på tvillingarna. Allt såg bra ut med tvillingarna, deras hjärtslag låg på allt mellan 120 och 180, men oftast kring 140-160 :) Däremot var barnmorskan väldigt klumpig, och min väninna kunde inte gilla henne alls. Bm tappade en av elektroderna, med allt gel på, på mina svarta byxor, för att hon va så oförsiktig. Dessutom förklarade hon ingenting för oss. Hon gick, till exempel, iväg utan att berätta hur länge de hade tänkt att jag skulle vara kopplad till ctg:n. Och när maskinen började larma så förklarade hon inte heller vad det berodde på.

På TUL gjorde de såväl vaginalt som en yttre ultraljudsundersökning. Även detta var en liten besvikelse. Läkaren pratade endast finska och var inte heller så duktig på att förklara vad som skedde under undersökningen. Dessutom verkade hon oerfaren, och något okunnig.. Jag har visserligen varit på två TUL tidigare, så behöver inte få så mycket förklarat, men tyckte det var trist ur min kompis synvinkel. Och så är jag lite isäker på om läkaren verkligen mätte rätt. Läkaren påstod nämligen att ingen ytterligare påverkan kunde ses på min livmodertapp, men hon mätte den till 21mm, och på senaste undersökningen var den 23mm. På kvinnokliniken pratade de om en förbättring då det gått från 22mm till 23mm, dvs 1mms skillnad. Men här ansågs inte en 2mms skillnad vara en försämring?

Läkaren hade även svårt att skilja på tvillingarnas ben, och jag tror att hon kanske blandade ihop måtten. På kvinnokliniken uppskattade de nämligen tvilling As vikt att vara 812g och tvilling B till 966g. Nu uppskattade läkaren A att väga 1122g och B 1085g, vilket skulle innebära att A ökat med 310g och B endast med ca 120g, och att A nu då skulle vara den större av dem.. Jag tycker det låter konstigt, men vad vet jag? Är ju ingen läkare precis..

Nästa TUL är 10 juli, och jag hoppas innerligt att jag får en annan läkare då, som jag känner att jag får förtroende för!

Vecka 28

Publicerad 2014-07-04 07:38:10 i Min graviditet,

Graviditeten brukar delas in i tre delar, de så kallade trimestrarna. Den första trimestern pågår till och med vecka 12, den andra mellan vecka 13 och 27, och den tredje från vecka 28 till att småttingarna föds. Så nu börjar den tredje och sista delen av graviditeten för mig, trimester tre! Jee!


Babysarna, vecka 28:

Tvillingarna torde nu väga 1-1,2 kg per man, och är nu ca 25 cm långa från hjässa till stuss, och 35-39 cm långa från topp till tå. De utvecklas och växer mycket snabbt nu. Den här sista tredjedelen av graviditeten kommer tvillingarna framför allt att gå upp i vikt och enligt lag är de livsdugliga, vilket gör att de måste registreras om de föds. De har nu också allt större chanser att överleva om de skulle komma för tidigt. Lungorna är så pass färdigutvecklade att det klarar av att andas luft, men om de skulle födas så skulle de ändå behöva hjälp med andningen. Hos pojkar, vilket jag väntar, har testiklarna börjat vandra ner genom ljumskkanalen från buken mot pungen. Hos flickor är blygdläppar fortfarande små och täcker inte klitoris men under de sista veckorna växer de samman alltmer. Ögonbryn och ögonfransar har vanligtvis vuxit fram nu. Håret på huvudet börjar bli längre, en del barn föds med rejäl kalufs. Tunt och fjunigt hår täcker småttingarnas kroppar. Deras muskler blir allt starkare - vilket kan märkas i form av en och annan smärtsam fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan! Tvillingarna har även börjat drömma. Ibland rycker det till ordentligt i så kallade ”startles”, som antas vara ett sätt att testa nervsystemets mognad och funktion. Nu kan centrala nervsystemet också reglera tvillingarnas kroppstemperatur och deras kroppar börjar få ett fettlager. Småttingarnas hjärtan slår snabbare när de hör mammas röst. 

Tvillingarna kan fortfarande vända sig ett tag till. De flesta brukar sedan lägga sig tillrätta med huvudet nedåt i födelsekanalen men en del lägger sig istället på sidan eller med stjärten nedåt. Åtminstone då man väntar en, brukar man kunna försöka vända barnet när det är cirka en månad kvar till förlossningen. De är ändå nu så stora att de fyller ut livmodern helt, det finns därför inte längre plats för så många armrörelser som tidigare. Många upplever nu mindre och annorlunda fosteraktivitet än tidigare. Man ska ändå vända sig till barnmorskan eller förlossningsavdelningen om man märker att småttingarna rör sig markant mindre än normalt.

Min tvillingmage i v28:


Kroppen, vecka 28:

Graviditetens sista tredjedel har börjat. Det är en spännande men också påfrestande tid, såväl psykiskt som fysiskt. En del kvinnor mår utmärkt under denna period, medan andra kan känna sig helt utmattade. Livmodern är nu så stor att den påverkar hur man kan röra sig. Livmoderns mått är mellan 26 och 29 cm, för dem som väntar ett barn, och har under den senaste månaden växt ca 4 cm. Man kan pga detta känna ett tryck upp mot bröstkorgen. Detta kan ge en lätt obehagskänsla när de nedersta revbenen spänns ut. Många kan fortfarande vara aktiva, kroppen säger vanligtvis ifrån om man tar i för mycket. Då kan man få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar sig samman och blir hård. Sammandragningar är ofarliga och påverkar inte den fortsatta graviditeten men om de ökar och kommer regelbundet ska man kontakta sin barnmorska eller förlossningen. Ibland kan det finnas orsaker till sammandragningarna som kan avhjälpas, till exempel stress, en jästsvamps- eller urinvägsinfektion. Att man lättare blir andfådd beror inte bara på de extra kilona, utan också på att det finns ett ökat syrebehov på flera håll i kroppen - hos barnet, i livmodern, njurarna och vissa muskler. Brösten kan börja läcka mjölk och känsloyttringar och reaktioner kan åter bli starka, som i början av graviditeten. Om man känner att händerna börjar domna är det möjligt att man drabbats av något som kallas karpaltunnelsyndrom, ett tryck kring nerver och senor i underarmen där det blivit för trångt på grund av svullna vävnader. Att använda handledsskydd kan minska både smärta och domningar. Huden töjs och de flesta gravida får hudbristningar. Det är rosa eller röda streck som brukar dyka upp på magen, låren och höfterna. Det är inte mycket man kan göra för att förebygga eller behandla dessa. De bleknar successivt efter förlossningen men brukar inte försvinna helt. 

Om man är Rh-negativ får man från och med i år, i Finland, en spruta som förhindrar att modern utvecklat antikroppar. Sprutan ges vanligtvis mellan graviditetsveckorna 28-30.

Genom att börja med bäckenbottenträning nu, kan man förebygga urininkontinens efter förlossningen.


Jag, vecka 28: 
Största delen av den här veckan har jag tillbringat på soffan. Jag har antingen surfat på nätet, virkat eller sett på TV. Tack vare regelbundna besök av min bror och mina vänner har ändå tiden gått rätt så snabbt. Sammandragningarna är färre, men förekommer fortfarande. Det som lite skrämmer mig nu är att jag inte alltid känner av dem. Ibland märker jag bara att magen plötsligt är hård. Tidigare kunde jag mer tydligt känna när den blev hård. Tvillingarna är dock fortfarande lika aktiva som tidigare! Hade natten till onsdagen en riktigt kraftig sammandragning, kände att till och med ljumskarna stelnade till. Tur så kom det inga fler liknande, annars hade jag säkert fått kontakta förlossningen. Om en dryg timme så är det dags för nästa TUL. Hoppas innerligt att tvillingarna vuxit som de ska, och att tappen inte blivit mer påverkad!
Nästa vecka är det sedan dags för rådgivningsbesök, då jag ska få en profylax-spruta, som alltså från och med i år, ges till alla blivande mammor i Finland som hör Rh-negativ blodgrupp.

Om

Min profilbild

Tösen

Jag är en tjej som passerat 25 års ålder (nyligen dock!) och som nu valt att sluta räkna åren. Jag älskar äventyr och försöker ofta vara spontan, inom rimliga gränser. Till mina hobbyn hör matlagning, bakning, fotografering samt träning. Jag grubblar mycket kring min vardag, vad som hänt och vad som kommer att hända, och vill gärna dela mina tankar anonymt.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela