Tösen - vilsen i vardagen

En blogg som handlar om min vardag, om de tankar och idéer jag har om omvärlden som jag kanske inte alltid kan, eller vill yttra högt.

Vecka 20

Publicerad 2014-05-11 07:52:23 i Min graviditet,

Försenad med min uppdatering, IGEN! Börjar snart vara mer regel än undantag, ursäktar för detta igen..;) Är inne på 19+3 nu så är nästan garanterat över halvvägs nu. Jag börjar nu även vara i det skedet att graviditetskrämporna börjar kännas allt mer, men jag försöker att inte klaga. Jag är glad och lycklig över att vara gravid, men visst, inte är det alltid en dans på rosor, men vad är nu sen?

Här är vad som händer inkommande vecka:
 
Babysarna, vecka 20:

Fram till ungefär mitten av graviditeten växer babysarna ungefär lika. Det är därför som ett ultraljud där man ger ett ungefärligt förlossningsdatum görs före vecka 20. Efter det börjar de individuella skillnaderna synas tydligare.

Tvillingarna är nu ca 14-16 cm från hjässa till stuss, ca 22-24 cm från topp till tå och väger nu ungefär mellan 210 till 350 gram styck. De skulle således få plats i mina kupade hönder. För flera veckor sedan bestämdes utseendet på småttingarnas huvudhår. Nu går de vidare till nästa fas då håret börjar växa på riktigt. Då handlar det inte längre om lanugohår utan om riktigt hår. Det handlar dock inte om någon yvig man, och det mesta av detta hår kommer att falla av två veckor efter födseln. Tvillingarna kommer sedan att gradvis att få permanent hår som förmodligen kommer att vara ljusare i färgen än det hår de föddes med. Det händer också andra saker. Bland annat har också näsan har börjat ta sin specifika form och de har också fått ögonfransar vid det här skedet. Utöver detta blir svettkörtlarna färdiga nu, men småttingarna kommer inte att börja svettas förrän efter sin födsel. 

Tvillingarna har nu utvecklat känsel, och kan reagera på smärta. De är nu ungefär lika känsliga för beröring som en 1-åring! Småttingarna kan nu njuta av att sträcka ordentligt på armar och ben, eftersom nervsystem och muskler har utvecklats tillräckligt för att det ska vara möjligt. De kan även göra avancerade rörelser som till exempel bakåtkullerbytta.  

Nu följer en kritisk fas i utvecklingen av sinnesorganen - hörsel, syn, känsel, smak och lukt. Tvillingarna börjar på allvar uppfatta världen omkring sig. Deras hjärnor har jobbat på högvarv för att utveckla nervcentra avsedda för sinnena. De reagerar alltmer på förändringarna i världen utanför, mina aktiviteter, ljud i omgivningen och till och med smaken på fostervattnet. Hörseln är så gott som färdigutvecklad  och de borde nu äntligen kunna höra och känna igen min röst. I specifika delar av hjärnan utvecklas nu de olika sinnesorganens nervceller. Nybildande av nervceller har trappats ned något, och koncentreras istället till utveckling av komplicerade förbindelser mellan nervceller som krävs för funktioner som minne och tänkande. Om någon av tvillingarna är en flicka så har det redan utvecklats omkring två miljoner ägganlag i äggstockarna. 

Många har i det här skedet börjat känna rörelser i magen. En del har kanske också reagerat på ett rytmiskt stötande i magen. Det kan vara babyn som fått hicka. De flesta babysar får hicka i livmodern, förmodligen på grund av spasmer som kommer från den outvecklade diafragman. Man varken kan eller behöver göra någonting för att stoppa hickan, eftersom den inte är skadlig för babyn vare sig före eller efter födseln.


Kroppen, vecka 20:
 

Nu känner många att babyn rör sig i magen och ibland dessa rörelser ses utanpå magen, men det kan också dröja ännu ett tag. Livmodern växer och magen blir större och skjuts framåt. Storleken på magen varierar från kvinna till kvinna. Från och med nu växer magen däremot mer regelbundet eftersom babyn koncentrerar sig på att just växa. Livmodern är nu tre gånger så hög som den var ursprungligen. I den här veckan brukar måttet ligga mellan 18 och 20 cm. Nu kommer måttet öka med ungefär 1 cm i veckan. Om man, liksom jag, väntar tvillingar kan måttet redan ligga på ca 28 cm. Ibland kan naveln puta ut och då kommer den att göra det fram tills förlossningen, men det är inte farligt. Både den och magen åker tillbaka efter förlossningen. Även bröstkorgen växer och det kan vara mycket bekvämt med en justerbar BH.

Många kan nu behöva extra järn i kosten. Hemoglobinvärdet mäts genom att barnmorskan eller hälsovårdaren tar blodprov, oftast genom ett stick i fingret, för att kontrollera att du har tillräckligt med järn i kroppen tidigt i graviditeten.  Järnvärdet testas flera gånger under graviditeten. Gott om järn finns i mörkt kött, blodpudding, ärtor, bönor och pumpafrön. Te, kaffe och mjölk försämrar upptaget av järn medan frukt, grönsaker och rotfrukter förbättrar upptaget. Om man, liksom jag, väntar fler än ett barn behöver man tänka ännu mer på att äta riktigt och få i sig ett större järntillskott än de som väntar ett barn.  Järnbrist kan orsaka trötthet.

Jag, vecka 20

Jag känner nu nästan dagligen rörelser. Ibland är de mer tydliga, ibland mindre. För några dagar sedan var jag lite orolig då det kändes som att tvillingen till vänster (från mig själv sett)  var den enda jag kunde känna av. Men sedan två dagar tillbaka tycker jag mig ha känt av båda. Utöver detta har jag även börjat känna mer av foglossningen. Jag har svårt att orka stå längre stunder, och kan ofta känna ett tryck nedåt mot blygdläppen. Jag har även oftare sammandragningar på eftermiddagen. De gör inte direkt ont, men ibland känns de rätt kraftiga. Jag blir stundvis orolig för att tappen kanske kan ha påverkat, men intalar mig sedan att det bara är inbillning. Jag ska dock försöka be bm kolla tappen för säkerhets skull på nästa ultraljud (som är om en knapp vecka). 

Jag äter ännu järntabletter, och tycker nu problemet med magen minskat igen. Hoppas det fortsätter så!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Tösen

Jag är en tjej som passerat 25 års ålder (nyligen dock!) och som nu valt att sluta räkna åren. Jag älskar äventyr och försöker ofta vara spontan, inom rimliga gränser. Till mina hobbyn hör matlagning, bakning, fotografering samt träning. Jag grubblar mycket kring min vardag, vad som hänt och vad som kommer att hända, och vill gärna dela mina tankar anonymt.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela