Tösen - vilsen i vardagen

En blogg som handlar om min vardag, om de tankar och idéer jag har om omvärlden som jag kanske inte alltid kan, eller vill yttra högt.

Vecka 21

Publicerad 2014-05-15 18:10:22 i Min graviditet,

För en gångs skull lyckas jag få ut uppdateringen på den dagen jag byter vecka, haha! Har nu varit gravid i 20+0 veckor och går således in i graviditetsvecka 21. Så här kommer nu den informationen:
 
Babysarna, vecka 21:

Tvillingarna har blivit ungefär 16 cm från hjässa till stuss, och är således ca 26 cm långa från topp till tå. De har även ökat i vikt till upptill 400-420 gram. 

Antikroppar från mitt blod överförs till tvillingarna för att skydda dem vid födseln. Alla deras kroppsdelar finns nu på plats och ligger och samlar på sig mer fett som näringsreserv. Hjärnorna har i stort sett fått alla sina nervceller. Livet i livmodern lär inte ansträngande, småttingarna lever i ett viktlöst tillstånd och behöver inte göra av med mycket energi. De kan röra sig fritt i fostervätskan och kan sparka både långt upp i magen och ända nere vid blygdbenet.  Trots att alla deras organ bildats är de fortfarande väldigt outvecklade och skulle inte kunna överleva utanför min mage. 

Nu är tvillingarna matsmältningsapparater tillräckligt utvecklade för att kunna tillgodogöra sig vatten ur det fostervatten som de sväljer. I början av graviditeten är det moderkakan som producerar fostervatten men när njurarna fungerar ungefär i fjärde månaden, tar de över produktionen. Njurarna tar även hand om en del avfallsprodukter i babysarnas blod och tillverkar urin av dem. Men det finns inte mycket urin i fostervattnet utan det mesta av avfallsprodukterna som bildas, transporteras bort via moderkakan och ut i mitt blodomlopp. Det är således mina egna njurar som tar hand om det mesta av renandet efter barnet. 

Sinnesorganen som småttingarna ska använda för att lära känna världen utvecklas nu i snabb takt och de reagerar såväl på ljud som ljus. Även smaklökarna på tungan är färdigutvecklade. Hjärnans och nervtrådarnas utveckling har kommit så långt att barnet ska ha fått känsel. Vid ett ultraljud skulle man nu kunna fånga en bild, där tvillingarna suger på tummen. 

Min mage i v21:


Kroppen, vecka 21:
 

Nu upplever många att en behaglig tid börjar. Magen syns väl, men är inte alltför stor. Illamåendet och tröttheten har ofta gått över, men det finns fortfarande vissa som fortsätter att må illa. Mångas oro för missfall minskar markant vid det här laget, ofta på grund av att mamman kan känna av babyns rörelser. Viktuppgången är individuell, men det är normal att man gått upp ca 4,5-7kg om man väntar ett barn. 

Vissa kvinnor får vattenansamlingar under den senare delen av trimestern. Det kan man avhjälpa genom att dricka mycket, på så sätt rensas kroppen från slaggprodukter. Halsbränna och sura uppstötningar är också ganska vanligt. Genom att undvika fet eller starkt kryddad mat kan man minska på dessa. I annat fall kan man söka hjälp på apoteket.

Många svettas ovanligt mycket i det här skedet och det beror helt enkelt på de extra kilon som man nu bär runt på. Omkring denna vecka känner du livmodern strax under naveln, och måttet ligger någonstans mellan 19 och 22 cm. För en som väntar tvillingar kan dock måttet vara betydligt större.

Det kan vara vanligt att känna att man har ont i bäckenet, det kallas för bäckenuppluckring eller foglossning. Det är vanligt att detta förekommer både tidigare och oftare hos dem som väntar tvillingar.

Jag, vecka 21:

Har nu känt alltmer tydliga rörelser dagligen. Igår fick även blivande pappan känna av när ena tvillingen hade hicka och kände för att buffa till lite. Mindre trevliga saker som är på gång nu är att jag nu fått såpass mycket större bröst att jag blivit tvungen att köpa större BH. Somliga kan ju tycka att det är en trevlig sak (som min sambo, haha!), men själv var jag nöjd med mina C-kupor. Tycker dessutom att BH:na blir rätt fula då man går över till D.. Banden blir bredare och likaså fästet mellan kuporna. Så tycker främst man ser tjock ut i dem. Idag har jag även börjat få problem med ischias! Har känt en skarp pulserande smärta på höger sida om kroppen (på ryggsidan), som strålar framåt samt ner mot högra låret. Till på köpet så ringde de från sjukhuset och sade att de var tvungna att omboka min rul-tid, så nu har den flyttats från imorgon till tisdag eftermiddag. Ett positivt besked har jag då i alla fall fått idag. Babyliftarna till barnvagnen torde ha kommit, så det är bara för mig att hämta dem på posten imorgon, jee!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Tösen

Jag är en tjej som passerat 25 års ålder (nyligen dock!) och som nu valt att sluta räkna åren. Jag älskar äventyr och försöker ofta vara spontan, inom rimliga gränser. Till mina hobbyn hör matlagning, bakning, fotografering samt träning. Jag grubblar mycket kring min vardag, vad som hänt och vad som kommer att hända, och vill gärna dela mina tankar anonymt.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela